HAON Sziréna

2012.08.26. 10:15

Horkolás: életveszélyes állapot?

Debrecen - Az emberek jelentős része horkol alvás közben. Azonban óriási a különbség az alkati horkolás és a garat ismételt alvás alatti elzáródásának veszélyét jelző kóros horkolás között.

Debrecen - Az emberek jelentős része horkol alvás közben. Azonban óriási a különbség az alkati horkolás és a garat ismételt alvás alatti elzáródásának veszélyét jelző kóros horkolás között.

 

Normál hangerő

Az ártalmatlan horkolás csak időnként, leginkább a garatfal ellazulását segítő tényezők hatására (nyugtató, altató, antiallergikum, alkoholfogyasztás, hanyatt fekvő testhelyzet) lép fel. Erőssége ritkán haladja meg a normál beszédhangét, ritmusa harmonikusan a lélegzetvételhez igazodik. Az alvó légzése zavartalan, alvása nyugodt, reggel többnyire kipihenten ébred.

A kóros horkolást gyökeresen más tünetek jellemzik.

Egy éjjel akár 500

Minden alvás idején, minden testhelyzetben, néha ülve is fellép, nagyon hangos, robbanásszerű, hörgő hangot képez. A horkolást gyakori, szabálytalan időközönként jelentkező (10mp-től nem ritkán akár 2 percig is tartó) légzésmegállások szakítják meg, amelyek hangos felhorkanással oldódnak. Számuk egy éjszaka leforgása alatt 3-tól akár 500-ig is terjedhet. A beteg nyugtalanul alszik, forog, verejtékezik, kialvatlanul, tompultan, fejfájással ébred. Ehhez a tünet együtteshez tartozik még a napközbeni akaratlan álmosság, aluszékonyság is.

Mindezek a tünetek az obsturktív alvási apnoera, mint veszélyes kórfolyamatra, hívják fel a figyelmet.

A tünetek sokáig háttérben maradhatnak azoknál, akik egyedül élnek vagy külön szobában alszanak. Elsősorban a férfiakat érinti és gyakorisága az életkor előrehaladtával növekszik.

Kiugróan magas az apnoe betegek száma a magas vérnyomásban szenvedők és az elhízottak körében.

De pontosan mi is történik a kóros horkolásban szenvedő betegekkel alvás közben?

Elalváskor az izomtónus csökken. Belégzéskor a garatreflexek hibásan működnek, így a beáramló levegő összeszívja a garatot és az elzáródik, a légáram elakad, a horkoló légzése hosszú ideig kihagy. Emiatt a vér oxigéntelítettsége csökken; a beteg fuldoklik, majd felébred, az izomtónus visszatér, megmenti a beteget a fuldoklástól, de ennek nagy ára van.

Az alvási folyamat sokszor évekig zavart szenved, a szervezet éjszakánként nem regenerálódik, az alváshiány hosszabbodik, ezért tízszer annyi közlekedési, munkahelyi, háztartási baleset történik. Teljesítőképességük csökken, így sokan exisztenciális konfliktusba keveredhetnek.

A reflexes ébredések károsítják az anyagcserét, megváltoztatják a belső elválasztású hormonok élettani ritmusait (magas vérnyomás, cukorbetegség, potenciazavar).

A garatelzáródás minden egyes alkalommal a kisvérköri keringés, a szívritmus, az agyi keringés szélsőséges ingadozásait váltja ki. Ezek pedig sokszorosan növelik az éjszaki hirtelen szívhalál, jobb szív fél elégtelenség, agyi ér katasztrófa és agyi leépülés veszélyét.

 

Forduljon háziorvosához!

Megfelelő kezelés hiányában az évek során a horkolás alattomosan súlyosbodik.

A megelőzés vagy idejében történő felfedezés családi környezet nélkül szinte lehetetlen, hisz a csak a család észlelheti a tüneteket, mivel a beteg álmában nem érzékeli ezeket a problémákat. Legfeljebb az ébrenlét alatt jelentkező járulékos tünetekből következtethet. Ha ilyesmit észlelünk magunkon, azonnal jelezzük háziorvosunknak, aki segít nekünk bejutni egy alvás ambulanciára, alvásvizsgáló laboratóriumba. Itt az arckoponya és a garat elváltozások, társuló tüdő- és szívidegrendszeri elváltozások, véralvadékonysági eltérések ellenőrzése mellett szükség esetén poliszonográfiás vizsgálatot is végeznek. Ehhez egy teljes éjszakát a laboratóriumban kell töltenie a betegnek. A vizsgálat után rövid időn belül megtudja a beteg a kórismét és azt, hogy mi a teendő a gyógyulás érdekében.

 

Protézis, műtét

A súlyos apnoe betegek légsinterápiás készülék segítségével kezelhetőek. Enyhébb esetben pedig a fogszabályozóhoz hasonló, a nyelv és az álkapocs hátraesését megakadályozó, csak éjszaka viselendő protézis lehet a megoldás.

Amennyiben az elzáródás oka kizárólag a garatban talált szervi elváltozás, akkor speciális műtéttől várható a gyógyulás.

Dr. Kacsó Kornélia

A Napló orvosszakértője

 

 

Magunk is segíthetünk

A megelőzéshez életmód változtatással magunk is nagyban hozzájárulhatunk. Például:

- altatók, nyugtatók, antiallergén szerek elhagyása

- alkoholfogyasztás, és esti étkezések csökkentése

- testsúlycsökkentés

- oldalt fekvő testhelyzetben alvás megszokását segítő tréning

A kóros horkolás veszélyes probléma, ne vegye félvállról!

 

 

A kóros horkolás tünetei:

- A kóros horkolástól szenvedő betegek gyakran panaszkodnak feledékenységre, ingerlékenységre, nehezen ébredésre.

- Hozzávetőleg 60%-uk szenved nehezen beállítható magas vérnyomás betegségben.

- Jelentős a korai szellemi teljesítőképesség csökkenésben szenvedők száma, cukorbetegség, libidócsökkenés, potenciazavar fordulhat elő következményként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!