HAON Sziréna

2012.08.27. 11:42

Inkább hazaviszik az urnát

<p style="text-align: left;">Hajdú-Bihar - Ha valaki úgy dönt, hogy a hozzátartozója hamvait egy műanyag urnában hazaviszi, ezzel akár 200 ezer forintot is spórolhat ahhoz képest, mintha koporsóban temettetné el.

Hajdú-Bihar - Ha valaki úgy dönt, hogy a hozzátartozója hamvait egy műanyag urnában hazaviszi, ezzel akár 200 ezer forintot is spórolhat ahhoz képest, mintha koporsóban temettetné el. Míg hat-hét évvel ezelőtt még ritkaságszámba ment az ilyen eset, ma már senki nem kapja fel a fejét hasonló hallatán.

Mi lesz a sorsa?

"Hajdú-Biharban is folyamatosan nő azoknak a száma, akik nem érzelmi, hanem anyagi megfontolások miatt határoznak úgy, hogy elhamvasztatják az elhunytat, de szertartást nem kérnek, inkább hazaviszik az urnában a hamvakat. Aztán, hogy mi lesz ezeknek a sorsa, arról nincs információnk. Olyan azonban kétségtelenül előfordult már, hogy a hazavitt urnát a hozzátartozó később visszacsempészte a temetőbe és elhelyezte valamelyik családtag sírjában" - tudtuk meg Kari Iréntől, a 28 temetőt üzemeltető Hajdú-Bihar Megyei Temetkezési Vállalat igazgatójától. Mint mondta, régebben nagyon ritkán fordult elő, hogy hazavitték volna az urnát. - Talán hat-hét éve volt egy olyan eset, hogy az elhunyt egyik gyereke itthon, a másik Amerikában élt, ezért a hamvakat kettéosztották, hogy mindkét gyerek hazavihesse az urnát. Az utóbbi időben egyre ritkább, hogy érzelmi okok miatt kérik ezt, a motiváció inkáb a pénzhiányban keresendő - tette hozzá.

A nyírségben nem

A szakember azt tapasztalja, hogy a kisebb falvakban is egyre gyakoribb az urnás temetés. - Nemrégiben volt egy jó féléves időszak (2010 őszétől 2011 tavaszáig), amikor a magas belvíz miatt sok településen tilos volt a koporsós temetkezés. Akkor kényszerűen megugrott az urnás temetések száma, és azóta sem állt vissza az eredeti állapot. Míg 2009-ben egész évben 377 hamvasztásos temetés volt, idén csak az első félévben már 284 - engedett betekintést a kulisszák mögé a cégvezető. Az is nagyon érdekes, hogy a jellemzően katolikusok lakta nyírségi részen gyakorlatilag elképzelhetetlen a hamvasztás, míg például az apró bihari falvakban (nyilván az elszegényedésből adódóan is) egyre gyakoribb az urnás temetkezés. Kari Irén szerint túlzóan megengedő a törvényi szabályozás, ami oda vezetett, hogy a hazavitt hamvakkal a hozzátartozó ma gyakorlatilag azt csinál, amit akar. Felteheti a szobában a polcra, szétszórathatja a levegőből, beleöntheti a folyóba vagy akár elhelyezheti a kertben az elhunyt kedvenc almafája alatt. Ezzel viszont (állítják a szakemberek) adott esetben kegyeletsértést követnek el, hiszen ily módon gyakorlatilag megakadályozzák, hogy mindazok, akik szerették a hozzátartozót, leróhassák kegyeletüket. HBN

Petneházi Attila

Évről-évre több

2009-ben:

1829 temetésből 377 volt hamvasztásos

2010-ben:

1893 temetésből 498 volt hamvasztásos

2011-ben:

1624 temetésből 528 volt hamvasztásos

2012 első félévben:

1034 temetésből 284 volt hamvasztásos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!