HAON Sziréna

2012.08.27. 09:35

Kis figyelem a kezdőkön

<p style="text-align: left;">Debrecen - A diplomás kezdő munkavállalók bére bruttó 240 és 260 ezer forint között van és csak kevés cég fordít külön figyelmet a pályakezdők bérezésére – derül ki a Hay Group 2012-es felméréséből.

Debrecen - A diplomás kezdő munkavállalók bére bruttó 240 és 260 ezer forint között van és csak kevés cég fordít külön figyelmet a pályakezdők bérezésére – derül ki a Hay Group 2012-es felméréséből. A cégek mindössze 7,5%-a állítja, hogy külön bérpolitikát alkalmazna erre a csoportra. A mérnökök és az informatikusok kapják a legtöbb kezdő fizetést.

Nincs kitüntetett szerep

Az idei évben több területen is kiemelt figyelemmel követte az ország a pályakezdők sorsát. A felsőoktatásban kevesebb államilag támogatott hely van a most útjukra indulóknak, míg az egyetem végén a pályakezdők foglalkoztatását új programmal támogatja a kormány. A cégek ritkán figyelnek tudatosan erre a rétegre, még a felsőfokú végzettségűeknél is ritka a kitüntetett szerep. Bár szinte a cégek mindegyike alkalmaz egyetemről vagy főiskoláról frissen kikerült fiatalokat, a bérezésüket az általános vállalati politikához illesztik. A felmérésben részt vevő cégek csak 7,5 százaléka állította, hogy más béren veszi fel a pályakezdőket, mint más jelölteket. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a frissen végzettek nem szenvednek hátrányt a fizetésükben. Másrészt viszont így közvetlenül versenyeznek az egy-két éves tapasztalattal rendelkezőkkel, a cégek pedig ugyanazért az összegért nem a tapasztalatlan pályakezdőket választják. A kezdők bére: bruttó 240 ezer az alapképzést végzetteknek, 260 ezer a mester diplomásoknak.

Kicsi a különbség

Azon cégeknél, akik külön pályakezdői béreket kínálnak, a belépő bér bruttó 240 ezer forint az alapképzést végzetteknek és 260 ezer forint a mester diplomával rendelkezőknek. Az adatokból tehát kiderül, nem jelentős a bértöbblet azon fiatalok számára, akik két évvel többet töltenek az iskolapadban. Ha az első egy-két évet kitöltik, akkor gyorsrajtot vesz a pályakezdő diplomások bére. Az első béremelés során átlag 10 százalékkal kapnak többet addigi fizetésüknél, amely a normál éves vállalati béremelés több mint kétszerese. Jellemzően egy év után a cégek viszont már nem pályakezdőként tekintenek rájuk. A fővárosi fiatalok jelentős előnnyel indulnak az országos szinthez képest; a kezdőbér esetükben 280 ezer forintra rúg. Ez a jelenség magyarázható az átlagos országos trenddel, valamint, hogy a jóval országos áltag felett fizető ágazatok a főváros és környékén tömörülnek. 

Szakmák górcső alatt

 

Ha az egyes szakmákat vesszük górcső alá, a képzeletbeli rangsor legelején a mérnökök és az informatikai szakemberek állnak 300 ezer forintot is meghaladó kezdőfizetéssel. A legalacsonyabb belépőbérrel a marketingesek és az értékesítésben dolgozók számolhatnak.

- HBN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!