HAON Sziréna

2012.08.06. 07:36

Sólyom szava

<em>Időnként azt gondolom, nincs az az ember, akinek fejcsóválása Orbán Viktort elgondolkodásra, korábbi szándéka megváltoztatására késztetné. Ha csak nem kényszeríti erre egyéb ok. Őszintén szólva nem is nagyon csodálkozom. Az európai közösség csúcsintézményeinek vezetői, az EU vezető politikusai nem egyszer bírálták a tervezett, majd végrehajtott döntéseit, s mit ad a sors? Pár hét vagy hónap múlva hasonló cselekedetekre ragadtatják magukat: lásd bankadó, illetve a küszöbön álló tranzakciós adó.</em> <strong>Szabó Katalin jegyzete.

Időnként azt gondolom, nincs az az ember, akinek fejcsóválása Orbán Viktort elgondolkodásra, korábbi szándéka megváltoztatására késztetné. Ha csak nem kényszeríti erre egyéb ok. Őszintén szólva nem is nagyon csodálkozom. Az európai közösség csúcsintézményeinek vezetői, az EU vezető politikusai nem egyszer bírálták a tervezett, majd végrehajtott döntéseit, s mit ad a sors? Pár hét vagy hónap múlva hasonló cselekedetekre ragadtatják magukat: lásd bankadó, illetve a küszöbön álló tranzakciós adó. Szabó Katalin jegyzete.A formál logika szerint akár azt is mondhatnánk tehát, hogy a demokratikus világban a többségnek nem tetszik ugyan, amit Orbán olykor művel, s ha mégis követik, nyilván azér teszik, mert neki van igaza.

Nos, sok mindenben igaza lehet, de ebből nem következik, hogy másban pedig ne tévedhetne. Abban például, hogy a kétharmaddal élve korlátlanul írhat át minden törvényt aszerint, ahogyan pártja hatalmi érdekei kívánják.

Megteheti, hogy amíg emiatt csak az ellenzék kárhoztatja, rá se ránt. De meghallja-e Sólyom László szavát - aki tudvalévően nem az ellenzék szócsöve. Attól tartok, nem. Csak arra figyel, ami őt igazolja. Pedig veszélyes, ha valaki úgy hiszi, nincs nála bölcsebb.

Szabó Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!