HAON Sziréna

2012.08.29. 12:48

Tiszai árvízvédelmi terv svájci támogatással

Debrecen, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Közös tiszai árvízvédelmi programot készít a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) és az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig); a 93 millió forintba kerülő projektet a svájci program 79 millió forinttal támogatja - jelentette be Bara Sándor, a Tivizig igazgatója és Bábosi Katalin, a Svájci-Magyar Együttműködési Program magyarországi programvezetője szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón.

Debrecen, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Közös tiszai árvízvédelmi programot készít a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) és az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig); a 93 millió forintba kerülő projektet a svájci program 79 millió forinttal támogatja - jelentette be Bara Sándor, a Tivizig igazgatója és Bábosi Katalin, a Svájci-Magyar Együttműködési Program magyarországi programvezetője szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón.A projekt keretében a két igazgatóság négy tiszai árvízvédelmi szakaszának elavult védelmi terveit újítják fel és digitalizálják - ismertette Bara Sándor.

A védelmi tervek korszerűsítése 52 Tisza-menti településen 150 ezer embert érint - tette hozzá az igazgató.

A munkálatok során az érintett ártéri szakaszokról légi felvételeket készítettek, és távérzékelési-térinformatikai technológiák alkalmazásával szimulálták az esetleges ártéri elöntések hatásait, feltérképezték a terepadottságokat, az ártéri növényzetről pedig úgynevezett biomassza-tömegbecslést végeztek - mondta Bara Sándor. Folyik az adatok értékelése, feldolgozása, aminek eredményeként a papír alapú árvízvédelmi terveket felváltják a digitális alapú információk.

Mindez nagymértékben hozzájárul a Tisza ártéri öblözetei, a folyó érintett szakaszai árvízi biztonságának a növeléséhez - jegyezte meg a Tivizig igazgatója.

A korszerű eljárással centiméteres pontossággal határozhatják meg a domborzati elemeket, s a folyó Tiszafüred és Rakamaz közötti 108 kilométeres szakaszáról teljes hosszmetszet, száz méterenként pedig keresztmetszet áll a szakemberek rendelkezésére, amiből pontosan meghatározható, hogy adott területen milyen árvízvédelmi beavatkozásokra lehet szükség - magyarázta Bara Sándor.

Bábosi Katalin hozzátette: a svájci program olyan innovatív megoldásokat finanszíroz, amelyeket az Európai Unió nem támogat.

Tájékoztatása szerint 2017-ig összesen 130 millió svájci frank támogatást használhat fel Magyarország, elsősorban a gazdasági-társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!