HAON Sziréna

2012.09.23. 11:31

A neveléstudománya ma gyermekeink javát szolgálná

Földes - Dr. Karácsony Sándor korában több szempontból épebb és stabilabb volt a nevelés társadalmi, nyelvi és személyes bázisa, a túlnyomó többségében integer családi élet alapjaira lehetett építeni.

Földes - Dr. Karácsony Sándor korában több szempontból épebb és stabilabb volt a nevelés társadalmi, nyelvi és személyes bázisa, a túlnyomó többségében integer családi élet alapjaira lehetett építeni.Napjainkban modern és aktuális pedagógiájának érvényesülését a társadalom erősen zsugorodó szellemi, nyelvi és anyagi alapjai akadályozzák. Egyelőre a tömegmédia és számítógép uralmának is inkább a hátrányai mutatkoznak nevelési szempontból.

Érvényes-e ma, a XXI. század világában mindaz, amit Karácsony Sándor a nevelésről írt és mondott? –tették fel a kérdést az előadók azon a nagy érdeklődéssel kísért konferencián, melyet szeptember 22-én rendezett a Karácsony Sándor Művelődési Társaság és Általános Művelődési Központ Földesen. Heltai Miklós gödöllői ny. gimnáziumi igazgató, a Csökmei Kör elnöke és Kathyné Mogyoróssy Anita a Debreceni Református Hittudományi Egyetem főiskolai adjunktusa- áttekintve Karácsony Sándor pedagógiájának aktualitásait, a gyermekek serdülőkori nevelésének problémáit, megállapították, hogy ma a pedagógia tudománya –más kifejezésekkel ugyan-de nagyjából ugyanazt mondja, mint Karácsony Sándor hetven évvel ezelőtt. Pedagógiai művei klasszikus művek, vagyis mindig időszerűek, mert igazak.

Karácsony Sándor gigantikus munkáját az egyik legnehezebb, legnemesebb és legfelelősségteljesebb emberi tevékenységen keresztül akarta elérni: a neveléssel, az oktatással, azt vallva, hogy a tanár és a tanítvány ad és kap egymástól olyan maradandó értéket, amely szebbé, boldogabbá teheti az emberi életet itt e földön. Ez a gondolat ma is érvényes, a jelenben a magyar nyelv, a klasszikus és népi kultúra, a szellemi hagyomány összegyűjtve - rendszerezve rendelkezésre áll, van miből újratanulni mindazt, ami a magyarnak megmaradáshoz általában, a nevelésben pedig különösképpen szükséges.

A konferencia kiállítással emlékezett a 65 éve megjelent Új Szántásra, az 1945 utáni szellemi földosztást jelentő szabadművelődési mozgalom ma már művelődéstörténetté vált eseményeire, a jelen megújuló és erősödő népfőiskolai mozgalmára.

 

HBN- Péter Imre

/Péter Imre felvételei/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!