HAON Sziréna

2012.09.30. 21:13

Ezüstmise a búcsúünnepen

Nyíracsád – A vasárnapi szent liturgiát megelőzően kétnapos lelki gyakorlaton készülhettek a hívek az ünnepre, ahol első este az idősekért és a betegekért imádkoztak.

Nyíracsád – A vasárnapi szent liturgiát megelőzően kétnapos lelki gyakorlaton készülhettek a hívek az ünnepre, ahol első este az idősekért és a betegekért imádkoztak. Tóth Elek parókus atya prédikációjában kincseknek nevezte az idős testvéreket: - Az idősek, a betegek, a Krisztussal szenvedők a mi legnagyobb kincseink. Hálát adunk ezért, mert nagy szükségünk van rájuk. Tőlük kaptuk az életet és a bölcsességet, s ők azok, akiknek bár testük gyöngül, nehezebben bírják az élet gyötrelmeit, de imádkoznak értünk is. Ez pedig a legnagyobb segítség nekünk a magunk keresztjeinek hordozásához. Hinnetek kell abban, hogy nem vagytok egyedül a szenvedésben, mert a ti szenvedésetek Krisztus szenvedésével egyesül, s ez adja meg nektek az erőt. Menjetek tovább az úton, amin kinccsé válhattok- hangzottak Elek atya szavai. A liturgia végén vehették fel a hívek a betegek kenetét. A második estén a házastársakért szólt az ima, és megáldották az évfordulós, ezüst és aranymenyegzős párokat is.

Százak a körmenetben

A búcsúünnep vasárnapján több száz helyi és hazalátogató görögkatolikus töltötte meg a templomot. Akik már csak a templomkeretben fértek el, azok sem maradtak le semmiről, hisz kivetítőn követhették a misét. A liturgia elején Tóth Elek parókus köszöntötte Kabály János Nyíracsádon született, jelenleg Nyírgyulajban szolgáló atyát pappá szentelésének 25 éves évfordulója alkalmából. A liturgiát az ezüstmisés Kabály János atya vezette, aki prédikációjában a Szűzanya oltalmazó szeretetéről beszélt. – A templombúcsú ünnepe nem a naptárakban, hanem a szívünkben van. Eljöttünk ide, hogy hálával és szeretettel gondoljunk mindannyiunk égi édesanyjára, Szűz Máriára, akinek gondjaira bízta Szent István királyunk nemzetünket, s ezáltal mindannyian a gyermekei lettünk. És mint ahogy az anya és gyermek között lenni szokott, az ő oltalmazó szeretetét életünk során mi is számtalanszor tapasztalhatjuk. – fogalmazott Kabály János atya. A liturgia végén hosszan kígyózott az embertömeg a körmenetben, majd hívek százai járultak miroválásra Kabály atya elé. HBN - KZE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!