HAON Sziréna

2012.09.02. 20:41

Negyvenöt éves osztálytalálkozó

Körösszegapáti - 1967-ben huszonhárom diák fejezte be általános iskolai tanulmányait a körösszegapáti általános iskolában. Akkor még külön volt magyar és román tagozat, így két osztályfőnök búcsúztatta el őket.

Körösszegapáti - 1967-ben huszonhárom diák fejezte be általános iskolai tanulmányait a körösszegapáti általános iskolában. Akkor még külön volt magyar és román tagozat, így két osztályfőnök búcsúztatta el őket.

Napjainkban, amikor egyre elterjedőben van az emberi érzések különböző megnyilvánulása Blága János és Bertalan Zoltánné (Madarász Matild), elhatározták, hogy megszervezik az osztálytalálkozót. Elhatározásukat tett követte.

A lassan hatvan életév felé közeledő, volt diákok többsége nagyon messze került volt falujától. Ausztria, Budapest, Gyömrő, Miskolc, Debrecen, Okány, Berettyóújfalu telepsülések a jelenlegi lakóhelyük.

Tizenegy volt diák jelent meg a körösszegapáti iskolában, hogy az akkori osztálytermükben találkozzanak és emlékezzenek az akkori diákévekre és az azóta eltelt időkre.

Blága János, az egyik szervező jelentett az iskola akkori igazgatójának, mert az osztályfőnökök már nem lehettek ott. Majd megkezdődött az emlékek felidézése.

Sok-sok emlék kavargott a fejekben, amire emlékeztek, s szívesen osztották meg a megjelentekkel.

Az élet legnagyobb ajándéka, hogy 45 év után újra találkozunk mondotta dr. Fülöp Gyula a Miskolci Egyetem professzora. Az akkori diákok megállták a helyüket a mindennapok forgatagában. Mindannyian beszéltek életük alakulásáról.

A megjelent volt diákok szívesen emlékeztek a majd félévszázaddal ezelőtt történt eseményekre, mert kellemesek és kedvesek voltak számukra. Abban mindnyájan egyetértettek, hogy a tanáraik nemcsak az iskolai tanítási órákon, hanem délutánonként, továbbá a tanítás szüneteiben, a nyár folyamán is velük foglalkoztak.

Miután jól kibeszélgették magukat az osztálytermükben az iskola ebédlőjében fogyasztották el a finom falatokat, de a beszélgetés tovább folytatódott.

Vad Erzsébet az iskola jelenlegi iskola igazgatója - akit meghívtak a találkozóra- beszélt az Apái iskola elmúlt időszakának eseményeiről.

Majd előkerültek a virágcsokrok és a temetőbe indultak. Ott felkeresték osztálytársuk Hosszú János sírját, akit Körösszegapátiban temettek el.

Ellátogattak a két osztályfőnök Berényi János és Pántya Péter tanár urak sírjához, és virágcsokrot helyeztek el Tornyi Gyula volt tanárjuk sírjánál is.

Később bejárták a település utcáit, mert látnivaló nagyon sok akadt a számukra, negyvenöt év alatt sok változás történt. Megtekintették a református templomot, ott Csizmadia Tibor lelkész tájékoztatta a látogatókat. Az ortodox templomban pedig osztálytársuk Blága János kántor beszélt egyházuk életéről.

A kiadós séta után visszatérve az iskola épületében tovább folytatták a vidám beszélgetést, késő estig kellemes volt a hangulat.

 

Körösszegapáti, 2012. szeptember 1.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!