HAON Sziréna

2012.10.07. 11:01

Riói énekművész Biharnagybajomban

Biharnagybajom - A zene évszázadokat és kontinenseket fogott át szombaton koraeste Biharnagybajom ősi református templomában.

Biharnagybajom - A zene évszázadokat és kontinenseket fogott át szombaton koraeste Biharnagybajom ősi református templomában.A Braziliából érkezett Eulita Rufino Martins lírai szoprán énekesnő egyházi énekek, operák és brazil zeneszerzők műveinek tolmácsolásával bűvölte el a sárréti település lakóit.

A Riio de Janeiróban élő, gyermekkorától a zene világát járó, 81 éves, szólista, karnagy művésznőt koncertjén Domahidi Péter lelkipásztor ígei áldással köszöntötte,majd László Bernadett püspökladányi művésztanár zongora kíséretével hangzottak fel az évszázadok énekei a kiváló akusztikájú református templomban.

A tízéves kora óta éneklő, a Botafogó és Guvea Presbiteriánus templom egykori karnagya, az ebinezeri Bethesda és Shalom kórus tagja, számos brazíliai hangverseny szóló énekese régóta érdeklődött Magyarország iránt. Most a szintén Braziliában élő régi barátnője, a férje révén biharnagybajomi családi kötődésű 84 éves állatorvos ,Soltész Luzia kíséretében érkezett a Sárrétre, Biharnagybajomba.

Mint a helyiekkel folytatott koraesti beszélgetésben elmondta, idős koruk ellenére a vendéglátó Gyügyei Katalinnal és barátnőjével egy hétig ismerkednek a Sárrét és Debrecen nevezetességeivel, majd utazásukat Törökországban és Izraelben fejezik be. A művésznő Biharnagybajomi koncertjét a magyar nép és a helyi népdalkör iránti tiszteletből adta, mert korábban Budapesten a Zeneakadémián ösztöndíjasként évekig tanult hegedűművész fia Mauro Rufino Martins, akinek akkori élményeiből szerette meg Magyarországot.

HBN- Péter Imre

/ Péter Imre felvételei /

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!