HAON Sziréna

2013.03.07. 17:43

Elhajtott, míg a nő fizetett

Debrecen - A vádlottat nem zavarta, hogy barátnője személyes holmijai nála maradtak.

Debrecen - A vádlottat nem zavarta, hogy barátnője személyes holmijai nála maradtak.

 - Közokirattal visszaélés és készpénzhelyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek – harmadfokú bíróságként – a Debreceni Ítélőtábla a hét elején azt a 42 éves férfit, akit többszörös visszaesőként 8 hónap börtönnel sújtottak, miután szokatlan körülmények között távozott barátnője személyes irataival.

Beismerte

A tényállás szerint a lopás, közokirattal-visszaélés és kiskorú veszélyeztetése miatt már büntetett Á. Csaba 2008 augusztusában ismerkedett meg a sértettel egy társkereső oldalon keresztül. A nős, de feleségétől különváltan élő férfi hamarosan a balmazújvárosi asszonyhoz költözött.

Egy hónapra rá a vádlott és a nő Debrecenbe utaztak, mivel előbbi arra hivatkozott, hogy pénzt kell felvennie a bankjából. Útközben megálltak egy benzinkútnál, ahol a férfi megtankolta a gépkocsiját, s megkérte társát, fizessen, amíg ő félreáll ellenőrizni a kerekekben lévő légnyomást. Amikor azonban a nő belépett az üzemanyagtöltő-állomás épületébe fizetni, a vádlott elhajtott a helyszínről. Az autóban maradt a sértett táskája, készpénze, bankkártyája, mobilja, valamint a személyes iratai. A nőnek az eset kapcsán 44 ezer forint kára keletkezett, ami azóta sem térült meg. A férfi a terhére rótt cselekmény elkövetését beismerte.

Harmadfokon

Az ügyben első fokon eljáró Debreceni Városi Bíróság 2011 márciusában Á. Csabát lopás, okirattal visszaélés és készpénzhelyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében ítélte el, és sújtotta 8 hónap börtönnel. A Debreceni Törvényszék tavaly októberben a vádlottat a lopás alól felmentette, az okirattal visszaélés vétsége tekintetében pedig megállapította, hogy helyes megnevezése közokirattal visszaélés. Egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Az ügy azért került harmadfokra, mert bizonyos részletekben az első- és a másodfok ellentétes ítéletet hozott. A tábla harmadfokú bíróságként a törvényszék határozatát helybenhagyta.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!