Helyi közélet

2016.02.04. 12:39

Kihúzták alóluk a talajt? Amin a vadásztárságok évtizedeken át dolgoztak, a törvénymódosítás elveszi

Nyíregyháza - Pontosabban egy törvénymódosítás módosítása, ami átrajzolja a térképet. – Úgy gondolom, szakmailag megalapozatlan döntést hoztak az új határokkal, kívánságlista alapján húzták meg a vonalakat. A környező vadásztársaságok „ránk jönnek” - mondja a vadásztársaság elnöke.

Nyíregyháza - Pontosabban egy törvénymódosítás módosítása, ami átrajzolja a térképet. – Úgy gondolom, szakmailag megalapozatlan döntést hoztak az új határokkal, kívánságlista alapján húzták meg a vonalakat. A környező vadásztársaságok „ránk jönnek” - mondja a vadásztársaság elnöke.

Örömmel fogadták ősszel a vadászok a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő törvények módosítását, azonban mint a közelmúltban kiderült, a módosításnak is van már módosítása, de az egyáltalán nem aratott osztatlan sikert.

Más jellegű vidékek

– A törvénymódosítás tájegységekre osztotta a megyéket. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár kijelölése alapján megyénk három tájegységből áll (ez az eredeti felosztás látható a képünkön – a szerk.), de annyira eltérő tulajdonságú és vadállományú területekről van szó, hogy mi már az elején jeleztük, hogy azt nem szabad így elfogadni – elevenítette fel lapunk számára az előzményeket Plavecz János megyei fővadász.

– A Felső-Tisza-vidéket nem lehet nyírségi tájakkal összekapcsolni, hiszen teljesen más jellegű területekről van szó, a Bodrogköz pedig más közigazgatáshoz tartozik. A Megyei Vadgazdálkodási Tanács jelezte ezt a kifogást, s reméltük, hogy a januári megjelenésre tervezett végrehajtási rendeletben már másként fognak szerepelni a táj­egységi határok. Ugyanakkor a törvényben az is szerepelt, hogy a vadásztársaságok határai nem terjeszkedhetnek túl a tájegységi határokon.

Kettévágott terület

– Hosszú csend következett, majd egyszer csak arról kaptunk nem hivatalos híreket, hogy megváltoztatták a határokat, csakhogy faramuci módon úgy, hogy több vadásztársaság területét is kettévágták, holott erről korábban nem volt szó. Több megyében voltak erről egyeztetések, de nálunk nem tartottak ilyen fórumot, sőt a hatóság titokban kezelte ezt a határmódosítási anyagot – tette még hozzá a megyei fővadász.

Az új, módosított határvonalak kettészelik a kótaji székhelyű Trófea Vadásztársaság jelenlegi vadászterületét, ezt nem vették figyelembe a hatóságok a kijelölésnél.

– Az új határ a nagy területünkből csinál két kicsit, csakhogy a törvény azt is előírja, hogy csak egy területtel rendelkezhetünk. Így tulajdonképpen 2017-től elveszítjük mindazt, amiért az elmúlt évtizedekben dolgoztunk – osztotta meg lapunkkal a Trófea Vadásztársaság tagságának gondját Szilágyi János elnök.

Legalább háromezer hektár

– Úgy gondolom, szakmailag megalapozatlan döntést hoztak az új határokkal, kívánságlista alapján húzták meg a vonalakat. A környező vadásztársaságok „ránk jönnek” majd a földtulajdonosok engedélyének a megszerzésével, ezt a törvény engedi, s ha nem lesz meg a 3 ezer hektár nagyságú vadászterületünk, elvesztünk. A mi sorsunkról döntöttek a fejünk felett a tudtunk nélkül – tette még hozzá bánatosan a vadásztársaság elnöke.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 4-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában