cseppkövek és gitárok

2019.10.22. 10:03

Különleges albumot rögzített egy barlangban a Törzs zenekar

A lemezfelvételről egy 42 perces koncertfilm is készült.

Pár nappal ezelőtt egy új albummal jelentkezett a Törzs. A budapesti poszt-rock zenekar a Tükör című harmadik lemezét teljes egészében az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó Baradla-barlangban rögzítette – élőben. Ez az első teljesen instrumentális albumuk, a lemezfelvételről pedig egy 42 perces koncertfilm is készült, amely november 1-jén jelenik meg – a WherePostRockDwells csatornán. Az album producere Ligeti György volt, a filmet pedig Szombath Máté vezetésével a Cineast csapat készítette.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=100&v=aY2FzG5rZfM

„A Törzs idén tavasszal kísérletbe fogott: az ország egyik leghíresebb nemzeti parkjába, az UNESCO-világörökséghez tartozó Aggteleki-karszt cseppkőbarlangjaiba kértek bebocsátást, hogy a barlangrendszer különleges akusztikáját kihasználva teremtsenek elmélyült, önreflexív hangulatot. A dalokra egyszerre jellemzőek az élesen csilingelő, tiszta hangzások, a nagy terek és mélységek, valamint a hullámzó visszhangok...

...Ahogyan a háromtagú zenekar neve, úgy az új lemez címe is számos szerteágazó dolgot idéz fel egyszerre. Az egyik ilyen maguknak a hangszereknek hangjainak a visszaverődése a barlangterem óriási felületeiről.

De ugyanígy invitál arra is, hogy magunkban gondolkodjunk arról, hogyan látjuk magunkat egymáson keresztül, hogyan futnak egymással párhuzamosan és keresztben életünk útjai, és hogy az ezekhez kapcsolódó képek hogyan módosulnak és torzulnak aszerint, hogy ki és hogyan érzékeli őket.”

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=9UPkaLZ-IIA

Ezekhez a tág gondolatokhoz nyújt instrumentális háttérzenét az album, hogy minden hallgató megélhesse a saját élményeit az útkeresés során. A Törzsnek épp ez a folyamatos növekedés és újradefiniálás a hitvallása, hogy hűek legyenek önmagukhoz az adott pillanatban, és ezt a lehető legőszintébben adják át a hallgatóknak.

Az album első videoklipje az amerikai Heavy Blog Is Heavy-n debütált. A magazin szerint „őrületes szintű professzionalizmus rejlik a videó készítése mögött, mind hang- és képminőségben, mind a történetvezetésben, a barlangon belül és kívül is. A második feltűnő dolog a visszhang. Tisztán kivehető, ahogy a gitárok visszaverődnek a kőfalakról, és megsokasodva térnek vissza a füledbe.

Egyáltalán nem hasonlít semmi olyan delayre vagy visszhangra, amit eddig hallottam: hangosabb, de élesebb is, és igazán érdekes színt ad az eredeti gitárhangnak, amikor összetalálkoznak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában