Kings on Ice

2019.12.04. 11:29

Külön testőr őrzi Edvin Marton ötmilliárdot érő hegedűjét

A GPS-szel és kódzárral felszerelt speciális védőtokban tartott hangszert a zenész is csak a fellépéseken veheti kézbe.

Budapest, 2018. április 29. Edvin Marton hegedűművész a Kings On Ice Show-n, a Papp László Budapest Sportarénában, 2018. április 29-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kovács Tamás

Az Emmy-díjas hegedűvirtuóz a világ egyik legdrágább hangszerén játszik vasárnap, a Tüskecsarnokban. A közel ötmilliárd forintot érő műkincs épségére külön testőr vigyáz – írja a Bors.

December 9-én rendezik meg az Edvin Marton nevével fémjelzett Kings on Ice műkorcsolyagálát. A hegedűművész a világ legeredményesebb műkorcsolyázóival, köztük Evgeni Plu­shenko kétszeres olimpiai bajnokkal lép fel, és egy igazi mű­kinccsel kíséri majd a sportolókat.

Egy 1699-ben készült Stradivari-hegedűn játszom majd, amit a német tulajdonos tíz évre biztosított nekem. Ez a világ egyik legdrágább hangszere, igazi műkincs. Nehéz meghatározni az értékét, de az biztos, hogy tizenötmillió euró, mintegy ötmilliárd forint körül van – mesélte a Borsnak Edvin, aki elárulta, a hegedűn magas biztosítás van, speciális védőtokja pedig GPS-szel és kódzárral felszerelt. Sőt mi több, külön testőr vigyáz a hangszerre, a zenész is csak a fellépéseken veheti kézbe.

Csupán előadásokon használom ezt a hangszert, egyébként a saját, számomra szintén nagyon különleges hegedűmön gyakorolok. Ez ko­rántsem ilyen drága, ára egymillió euró, mintegy 332 millió forint körül mozog.

A műkincsbiztosítás kapcsán a lapot az is érdekelte, vajon a művész a saját, aranyat érő ujjaira hogyan vigyáz?

„Semmi különlegesség nincs az ujjaim körül, egy általános, mindenre kiterjedő biztosításom van. Nem óvom jobban a kezem, mint bárki más, ugyanúgy főzök, kosarazom a gyerekeimmel, bármit megcsinálok. Legutóbb mondjuk volt is ebből probléma” – emlékezett a nemrégiben történt esetre a hegedűművész, akit bográcsozás közben ért baleset.

„Rossz helyen fogtam meg a tűzforró kondért, de óriási szerencsém volt, mert úgy és olyan helyen sült meg a kezem, hogy végül nem lett nagy baj. Siettünk a balesetire, és hála a gyorsaságunknak felhólyagosodnia sem volt ideje a sebnek, mert rögtön le tudták kezelni a kórházban és másnap fel tudtam lépni” – számolt be lapunknak mázlijáról a művész.

Borítókép: Edvin Marton hegedűművész a Kings On Ice Show-n, a Papp László Budapest Sportarénában, 2018. április 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában