Ország-világ

2020.11.10. 15:25

Újszülött kislányt hagytak a szombathelyi kórház életmentő inkubátorában

Vasárnap késő délután jelzett a szombathelyi kórház krízisinkubátora. A kislány, akit otthagytak a hozzátartozói, egészséges. Amennyiben vér szerinti családja néhány héten belül nem jelentkezik érte, örökbe adják.

Forrás: Shutterstock

A kórház dolgozói vasárnap 17 óra körül fedezték fel az inkubátorban fekvő csecsemőt, akit rögtön elláttak és elhelyezték a gyermekosztály intenzív részlegén. Ilyen helyzetben ugyanis ez az eljárás – tudta meg a vaol.hu, Káldy Zoltántól, a Markusovszky kórház orvos igazgatójától.

A kisbaba, akinek az osztály dolgozói a Szerencsés Eszter nevet adták, egészséges és fejlett

– súlyát és hosszát az orvosigazgató nem kívánta nyilvánosságra hozni.

A kislány ebben a kórházban került biztonságba
Fotó: Cseh Gábor

 

Szombathelyen 2005 szeptembere óta üzemel a csecsemőmentő inkubátor. Hosszú évek óta nem vette igénybe ezt a lehetőséget egyetlen anya sem. A kórház ilyen esetben nem keresi a csecsemő vér szerinti szüleit és nincs büntetőjogi következménye sem annak, ha valaki ebben a formában mond le a gyermekéről. Ezeket az életmentő krízisinkubátorokat is úgy helyezik el a kórházak közelében, hogy az anyuka feltűnés nélkül, nyugodtan tudja otthagyni a babát.

Amennyiben a hozzátartozók a következő hetekben nem keresik a kis Esztert, örökbe adják.

Borítókép: Shutterstock illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában