Másokat is figyelmeztet

2021.01.14. 10:30

Egy hétig kezelték kórházban a korábban covid-kétkedő pécsi anya kisfiát

Brutális tünetekkel, magas lázzal, sokszervi gyulladással került kórházba a pécsi covid-kétkedő anya gyermeke. A nő figyelmezteti a szülőtársait: vegyük komolyan a koronavírust, és akkor megelőzhetjük a súlyos szövődményeket.

Forrás: Shutterstock

– Korábban covid-kétkedő voltam. Nem a betegség létezését tagadtam, hanem a körülötte zajló felhajtást tartottam túlzásnak. Úgy gondoltam, hogy túl van lihegve, mert a tavaszi otthoni oktatás után nyáron már lehetett tömegbe menni, aztán ősszel, iskolakezdéskor megint megjelent.

Nem tudtam elhinni, hogy súlyosabb lehet, mint egy influenza

– mondta el a Ripostnak Vertike Anett.

A háromgyerekes édesanya betartotta a higiéniai szabályokat, hordtak maszkot, de, mint mondja, talán kevesebbet ment volna a gyerekekkel vásárolni, ha akkor komolyabban veszi a megelőzést.

Szilveszterkor rohantak orvoshoz durva lázzal

A 12 éves Abony december 31-én lázasodott be. Mivel fájt a hasa is, először vakbélre gyanakodtak, de az ügyeleten kiderült, nem az okozza a problémát.

Az újévet a lázambulancián kezdték, a gyorsteszt negatív lett. – A testvéreit is megijesztette a helyzet, azt látták, a szülő is tehetetlen. Máskor ha bármi gond volt, azt anya vagy a nagymama meg tudta oldani. Most viszont nem volt megoldás.

Fotó: Facebook

 

40 fokos láza volt egy hétig, kórházba kellett vinni

Négy napon át tartó 40 fokos láz után kiderült, hogy a crg faktor, ami a gyulladást méri, a normál érték sokszorosa.

– Normál esetben 5, legfeljebb 10 ez a szám, Abonynak 200 felett volt. Nincs mese, be kell feküdni a kórházba, de még mindig nem tudtuk, hogy mi okozza – mondta az édesanya.

A gyermekeit egyedül nevelő nő a nagymamára bízta másik két fiát, hogy a beteg gyerek mellett maradhasson a kórházban. Ekkor már hét napja tartott a 40 fokos láz, de az újabb gyorsteszt és a PCR is negatív lett.

Meglepetés: a kisfiú, korábban tünet nélkül átesett a fertőzésen

– Csütörtökön az ultrahang, röntgen és CT vizsgálatok után megjött a részletes laboreredmény. Ebből derült ki, hogy antitestek vannak a Abony vérében, két hete átesett a covidon és a legyengült immunrendszere nem tudott védekezni. Erre nem számítottunk.

Semmi tünete nem volt, még a nátha jelei sem jelentkeztek nála – emlékezett vissza Anett arra a két hétre, amikor koronavírusos volt a fia.

Mindene be volt gyulladva

A diagnózis: sokszervi gyulladás. Abonynak már mindene be volt gyulladva: kötőhártya, belek, mindkét oldali tüdő és szív körüli gyulladás, víz a szív körül. Miután kiderült, mi okozza a betegséget, célzottan tudták kezelni.

– Szteroidot és antibiotikumot kapott, két nap kezelés után lement a láza és a vérnyomása is.

Fotó: Shutterstock

„Le a kalappal az orvosok előtt!”

Az édesanya kiemelte a doktorok és az egészségügyi személyzet hozzáállását. – Le a kalappal előttük, a nehéz körülmények ellenére is mindig mosolyogtak, kedvesek voltak a gyerekkel.

Emberfeletti a teljesítményük, a betegek mindegyike fontos nekik. Ők valóban értünk küzdenek, azzal tudunk segíteni, ha komolyan vesszük a megelőzést

– hangsúlyozta.

Hónapokig tart a felépülés

– Abony már otthon van, de még mindig gyenge, fekszik, játszani sincs ereje – magyarázza Anett.

A kardiológus elmondta, hogy a felépülés érdekében 3 hónapig nem szabad terhelni és akkor megússza maradandó szív- és tüdőkárosodás nélkül.

Figyelmezteti a szülőket: vegyék komolyan a járványt!

– Miután figyelmeztető céllal megosztottam a történetünket az interneten, rengeteg anyuka, de fiatal felnőttek is hasonló tünetekről számoltak be – mondta el Anett.

Magyarországon eddig elenyésző esetben fordult elő, hogy egy tünetmentesen lezajló Covid ilyen szörnyű rombolást végzett volna gyerekeknél. Mindenhol azt hallottuk, a gyerekek könnyen megússzák és tünetmentesen átesnek rajta. Sajnos ez nem mindenkire igaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában