Járvány

2021.03.06. 05:49

Minden, amit az FFP2-maszkokról tudni szeretne: valóban jobb? Kötelező lesz?

A híresztelésekkel ellentétben nem lesz kötelező hazánkban az FFP2-es típusú maszk. De mit tud és mennyivel jobb ez, mint a másik maszkok?

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Március 8-tól az eddigi maszkviselési szabályok betartása mellett szabadtéren is kötelező a védőeszköz viselete, ám arról szó sincs, hogy előírnűák a maszkok típusát.

Rusvai Miklós virológus professzor szerint az FFP2-es típusú maszkok sem nyújtanak számottevően magasabb védelmet, ráadásul nem is mindegyik típus alkalmas arra, hogy a felhasználóját és a környezetét is védje. Érdemes tehát alaposan megnézni, mielőtt megvásároljuk.

– Három maszktípus terjedt el a koronavírus-járvány ideje alatt.

A legtöbben textil- vagy sebészeti maszkot viselnek, csak kevesen hordják a harmadik típust, az úgynevezett FFP2-t, melyből legalább 17 féle van a piacon

– magyarázta Dr. Rusvai Miklós víruskutató a BorsOnline-nak.

Rusvai Miklós
Fotó: Bors

– A három maszktípus hatékonysága között elenyésző a különbség.

Míg a textilmaszkok nagyjából 85-90 százalékos, a sebészeti maszkok körülbelül 89-93, míg az FFP2-es típusú maszkok maximum 92-95 százalékos védelmet nyújtanak. Ez a különbség nem számottevő.

– mondta el a szakember, aki felhívta a figyelmet arra is: nem mindegyik FFP2-es maszk megfelelő a járvány ideje alatt.

Ha helyesen használja, mindegyik biztonságos lehet
Fotó: Shutterstock

 

– Alapvetően ezek a maszkok is oda-vissza védenek, de létezik belőlük szelepes verzió is, ami kifelé nem szűri a kilélegzett levegőt, így nem védelmezi a környezetét. Viseletük nem ajánlott – hívta fel a figyelmet a virológus.

Rusvai Miklós szerint a csodamaszkként elhíresült drága és speciális maszkok is csak kis mértékben hatásosabbak, mint a textil- vagy a sebészeti maszkok, ráadásul nagy többségük kényelmetlen is, így csak azoknak javasolja a használatukat, akik ezzel képesek megbarátkozni.

Minden maszk védelmet nyújt tehát, amelyiket megfelelően használják, vagyis az orrot és a szájat is teljesen eltakarja, tiszta kézzel helyezik fel, nem hordják túl és használat után cserélik.

Maszkban is fontos azonban a megfelelő távolságtartás egymástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában