komoly az ügy

2021.04.23. 07:05

Ekkora kártérítési per még nem volt – plágiummal vádolják Balázs Klárit

Egy izraeli zeneszerző azzal vádolja Balázs Klárit, hogy a “Találd ki gyorsan a gondolatom” című slágert jogtalanul használja, azt a saját slágereként tünteti fel. Súlyos milliókat követel.

Forrás: Ripost

Fotó: Gabe

Szinte a semmiből bukkant fel, 37 év hallgatás után egy Henry Bratter nevű zeneszerző, aki pert indított Balázs Klári ellen plágium vádjával. Az izraeli férfi szerint az itthon “Találd ki gyorsan a gondolatom” címmel sikeressé vált slágert Balázs Klári jogtalanul használta az elmúlt években, ezért kiszámolta, hogy szerinte mennyi jogdíjat kaphatott Korda György és Balázs Klári a közel négy évtized alatt. Ezt a pénzt szerette volna, ha átutalják neki – írja a Bors.

A dal 1981-ben született, Ofra Haza adta elő Tfila, azaz Imádság címmel, a világhírű énekesnő által énekelt dal viszont közel sem lett akkora siker, mint a Balázs Klári, Korda György által itthon előadott mű, melynek magyar szövegét Szenes Iván írta.

Henry Bratter ügyvédje 2018-ban kereste meg a magyarországi bíróságot, ahol keresetet nyújtott be plágium vádjával, és olyan irreálisan magas összeget kért kárpótlásul, amilyen itthon még nem látott senki.

Megdöbbentett minket, hogy a semmiből előkerült ez az ember, és beperelt – mondja a Bors megkeresésére, Balázs Klári, majd így folytatja: – A nyolcvanas évek elején egy rajongónk nyomta a kezünkbe azzal a szöveggel, hogy talán érdemes lenne foglalkoznunk vele. Meghallgattuk és nagyon tetszett.

Szenes Iván szövegével aztán megszületett a „Találd ki gyorsan a gondolatom”, amiről egyébként sosem állítottuk, hogy mi írtuk. Bizonyítani tudom, hogy egy 2003-as Readers Digest kiadásban is úgy szerepel, mint feldolgozás.

– magyarázza az énekesnő, majd így folytatja: – Bíztunk benne, hogy az ilyenkor szokásos módon, a Szerzői Jogvédő Hivatalon keresztül megérkezik az engedély a feldolgozáshoz. Sajnos nem így történt. Amikor előkerült a zeneszerző, mi peren kívül szerettünk volna megállapodni vele. Nem vitattuk, hogy ő írta a zenét, és egy összeget fel is ajánlottunk neki. Azt az összeget, amit a valóságban, jogdíjként megkaptunk ezért a dalért. Annyit elárulhatok, hogy a zeneszerző által perelt összeg és a valós bevétel köszönőviszonyban sincs egymással....

Több száz saját slágerük van, sosem plagizálta
Fotó: Balázs Klári

 

A per első fokon véget ért, a Fővárosi Törvényszék az izraeli zeneszerző kártérítését nagyrészt elutasította, mindössze annyi pénzt ítélt meg, amennyit Klárikáék peren kívül is kifizettek volna. Bratter azonban nem fogadta el a bíróság döntését, továbbra is hajthatatlan. Az ítélet még nem jogerős, a per a Főváros Ítélőtábla előtt folyik.

Rendkívül elkeserítő, hogy egy ilyen ügy miatt kell bíróságra járnunk

– mondja Balázs Klári – Gyurival sok száz slágerünk van, mindig komolyan vettük a szerzői jogokat, sosem plagizáltunk senkitől. Sajnálom a kialakult helyzetet, a jó szándékunkról tanúskodik az is, hogy amikor megtudtuk, hogy ki a szerzője a dalnak, azonnal megegyeztünk volna vele. Irracionális követeléseknek azonban nem engedünk.

Itt lehet összehasonlítani a két dalt:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában