Bulvár-celeb

2021.07.10. 22:06

Budapesten is eltemetik Gábor Zsazsát

Frederick von Anhalt herceg, Gábor Zsazsa özvegye a Nemzeti Örökség Intézetével és a Magyar Hollywood Tanáccsal együttműködve a világhíres színésznő végakaratát teljesítve örök nyugalomra helyezi a díva hamvait szülőföldjén.

Flowers left in remembrance of actress Zsa Zsa Gabor on her star on the Hollywood Walk of Fame in Los Angeles California, on December 19, 2016. - Zsa Zsa Gabor, the Hungarian-born Hollywood siren perhaps better known for her prodigious love life than her movie credits, died after suffering a heart attack on Sunday. She was 99. (Photo by RINGO CHIU / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke elmondta, hogy a herceg többéves próbálkozása most valósulhat meg és sor kerülhet a 2016. december 18-án elhunyt budapesti születésű világsztár hamvainak ünnepélyes elhelyezésére Budapesten. A Golden Globe-díjas magyar színésznőt, szépségkirálynőt, modellt, üzletasszonyt a világ első és máig legnagyobb celebének tartják. Egyike azon kevés magyar hírességnek, akik csillagot kaptak a Hollywoodi Hírességek Sétányán. 70 hollywoodi filmben szerepelt. Az ünnepélyes ceremóniára a jövő hét elején kerül sor – közölte a Magyar Hollywood Tanács Egyesület.

Korábban Frederic von Anhalt herceg elmondta, hogy felesége még szeretett volna szülővárosába, Budapestre utazni.

Gábor Zsazsa már korábban kapott magyar útlevelet, és magyarországi rokonaival régóta tartották a kapcsolatot.

A magyarországi utazáshoz azonban Gábor Zsazsának segítségre lett volna szüksége, mert kerekesszékhez volt kötve 2002-es autóbalesete óta. Egyetlen lánya, aki második házasságából, Conrad Hiltontól született, ellenezte az utat, mert attól tartott, hogy anyja soha nem fog visszatérni az Egyesült Államokba.

Utolsó kívánsága volt, hogy hazatérhessen
Fotó: AFP

 

Gábor Zsazsa – eredeti nevén Gábor Sári (a Zsazsa nevet Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának neveztek) Budapesten és Lausanne-ban nevelkedett, színiiskolai tanulmányokat folytatott, s már 1932-ben fellépett Bécsben operettdarabokban. 1936-ban Magyarország szépségkirálynőjévé választották.

A háború elől menekülve, 1941-ben utazott anyjával és húgaival az Egyesült Államokba, és csakhamar feleségül ment Conrad Hiltonhoz, a szállodalánc örököséhez.

Filmes pályafutása 1952-ben kezdődött, két évtized alatt több tucat filmben kapott szerepet világsztárok mellett.

A kritikusok szerint színészi tehetsége leginkább az 1952-ben forgatott Moulin Rouge-ban, illetve az egy évvel későbbi Liliben mutatkozott meg. Különböző országok televíziós show-műsorainak kedvelt vendége, sztárja maradt idősebb korára is.

Hírnevét nem annyira filmes szerepei, hanem házasságai, extravaganciája, szellemes mondásai alapozták meg. Összesen kilenc házasságával még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült

mint a legtöbb igent kimondó díva. Utolsó férjétől, a nála 26 évvel fiatalabb Frederic von Anhalttól házastársi jogon megkapta a hercegi címet is.

Gábor Zsazsát 2002 novemberében súlyos autóbaleset érte, a kórházat elhagyva beköltözött egy idős sztárokat gondozó szanatórium egyik luxuslakosztályába. Tolókocsiban közlekedett, s több agyvérzés is érte, arcának egyik oldala lebénult. 2011 januárjában fertőzés miatt amputálták jobb alsó lábszárát.

Gábor Zsazsa 2016-ban kilencvenkilenc éves korában hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában