Bulvár-celeb

2021.08.23. 16:00

Ez ijesztő! Édesvízi szörnyeteget találtak Parádon, egy nyaraló kertjében

Az aligátorteknőst a napokban találták Heves megyében, Parádon. A szakember szerint az ország bármelyik részén találkozhatunk ilyen állattal, vigyázni kell vele, mert veszélyes.

Forrás: Both Zoltán

Az elmúlt hosszú hétvégén kisebb felfordulást okozott egy fiatal aligátorteknős, aki Parádon zavarta meg egy pihenni vágyó család napjait. Az udvarban találták az állatot, melyhez Both Zoltán vadállatbefogót riasztották. Mint kiderült, a teknős emberéletre is veszélyes és az ország bármely pontján találkozhatunk vele – írja a Metropol.

Sajnos ez már a tizennyolcadik aligátorteknős, akit befogtunk. Mivel ez nem egy őshonos állat, hanem Amerikából származik, így ez soknak számít. Idén ez a példány volt a második.

– kezdte a beszélgetést Both Zoltán. –

Veszélyes aligátorteknőst találtak Parádon egy nyaraló kertjében. Az idei nyár hosszú hétvégéje majdnem tragédiába fulladt egy kikapcsolódni vágyó család számára, ugyanis a vendégház udvarán egy aligátorteknős is napozott, amit ugyan távolról először focilabdának néztek, de közelebb érve már nem volt kedvük „focizni” vele.

Az állat felborzolta a kedélyeket

A lakók megdöbbenve tapasztalták, hogy egy harapós teknőssel osztoszkodnak az addig nyugodtnak tűnő udvaron.

A Metropol Magyarország vadállatbefogójától, Both Zoltántól megtudta, hogy azonnal őt értesítették az ügyben, ő pedig el is utazott a Heves megyei Parádra. A szakember több éves tapasztalattal rendelkezik az aligátorteknősök befogásában.

Az aligátorteknős nem házikedvenc, hanem egy veszélyes állat
Fotó: Both Zoltán

 

Az utóbbi években szám szerint ez volt a 18. emberi életre is veszélyes aligátorteknős, amelyet Magyarország vizeiből sikerült befognia és állatkerteknek leadnia, ahol ezek a ragadozók biztonságban élhetnek tovább.

„A most befogott aligátorteknős 30-35 centi, tehát ő még kiskamasznak mondható, hiszen kétszer ekkorára is meg tudnak nőni. Nagyon erős az állkapcsuk, amit megfognak, az általában a szájukban is marad, legyen szó akár egy embernek az ujjairól vagy kisebb-nagyobb méretű halakról, illetve rágcsálókról. Ennek az invazív fajnak – mely Közép- és Dél-Amerikában őshonos – semmi keresnivalója Magyarország tavaiban, természetes ellensége nincsen. Tápláléka van bőven, szinte mindent elkap, ami a félelmetes állkapocs elé kerül” – nyilatkozta lapunknak Both Zoltán, miután találkozott a fiatal ragadozóval.

A teknősben nem volt chip

A hüllőszakértő elárulta továbbá, hogy a legutóbb talált harapós teknősben nem volt chip, pedig kötelező lenne. Ezáltal két eshetőség lehet: vagy valaki illegális úton vásárolta meg, majd elengedte; vagy már a természetben született példányról van szó. Az elmúlt években ugyanis megnőtt a számuk a magyar tavakban és folyókban, mert képesek az itthon őshonos mocsári teknőshöz hasonlóan áttelelni és szaporodni.

Hosszú távon hatalmas károkat okozhatnak a természetben. Állkapcsa olyan erős, hogy még egy partfisnyelet is kettéharap.

Ártalmatlannak tűnik, de egy igazi „vadász” állat

„Pár éve a Délegyházi tavaknál bukkantak fel pár hetes bébi aligátorteknősök. Ez éppen elég bizonyíték arra, hogy nem csak jelen vannak a tavainkban ezek a félelmetes ragadozók, de pár év múlva számuk megsokszorozódik, és az apró picikből a kedvelt tavainkban lapuló ”vadász„ válik.

Nem véletlen, hogy alapvetően az aligátorteknős tartása veszélyesállat-tartási engedélyhez kötött”

– mondta el a Metropolnak Both Zoltán.

A vörösfülű ékszertenőst sem szabad csak úgy elengedni

Az otthon tartott állatok között nagy népszerűségnek örvendenek a vörösfülű ékszerteknősök is, ám ezeket állatokat sem lenne szabad csak úgy kitenni az utcára, ha már nem tudunk róla gondoskodni.

Both Zoltán elmondta, vadasparkokba, állatkertekbe ugyancsak el lehet vinni ezeket a hüllőket is, hiszen ott megfelelő körülményeket tudnak nekik biztosítani.

A szabadon engedett példányok lassacskán kiszorítják az őshonos mocsári teknőst.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában