Bulvár-celeb

2023.01.28. 18:21

Hihetetlen, de erre is jó az influenza elleni oltás

Van, ahová az oltottak bemehetnek, míg mindenki más nem.

Illusztráció: Shutterstock

Az ország több pontján már látogatási tilalom van a kórházakban, de nem mindenkinek. Alig csengett le a hatalmas Covid-járvány, szerte az országban egyre erősebben támad az influenza, növekszik a megbetegedések száma.

A Ripost cikke szerint a Békés Megyei Központi Kórház honlapján érdekes bejegyzést található. 

Arról írnak, hogy Központi Kórház tagkórházaiban január 30-tól, vagyis hétfőtől az influenzajárvány miatt teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el, ám akik írásos igazolással, védőoltási könyvvel igazolják, hogy legalább két hete felvették az ez évi influenza elleni szezonális oltást, azok látogathatják szeretteiket, hozzátartozóikat. 

A szülészeti osztályon azonban a szüléseknél csak az a hozzátartozó lehet ott, akinek nincs felső légúti panasza és védőfelszerelést használ.

Illusztráció: Shutterstock

A lap nemrég  megkérdezett egy háziorvost, hogy mire érdemes figyelni, ha különféle tünetek jelentkeznek. Dr. Mangó Gabriella szerint nehéz megkülönböztetni a covid és az influenza tüneteit. Az oxigénszintet azonban érdemes mindig ellenőrizni.

"Ha alvászavarod van, ha éjszaka izzadsz, ha szorongsz és pánikrohamok jönnek rád, ha kis hőemelkedésnél nagyobb lázad van, ha 100 fölötti a pulzusod, akkor inkább covidfertőzés állhat a háttérben" - vélekedik a szakember.

Forrás: Youtube

"Mindenkinek legyenek bekészítve otthon a megelőzéshez szükséges dolgok és egy-két plusz takaró, lázmérő, sok-sok filter tea, citrom vagy citromlé, papír zsebkendő. 

Ha a köpet vagy az orrváladék színes, zöld vagy sárga, akkor bacilus okozta felülfertőződésed lehet. Ha e mellé például fülfájás, sípolás, hasogatás, és/vagy sokáig elhúzódó köhögés társul, akkor antibiotikumra lesz szükség. 

Tünetek esetén feltétlenül konzultálni kell a háziorvossal" - tanácsolja dr. Mangó Gabriella.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában