2024.12.28. 10:00
Disznótor: a csabai kolbászkirály elárulta, milyen az igazi
Such Zoltán András, a Csabai Kolbászfesztivál 2022-es kolbászkirálya a saját disznótorán, egy 300 kilós sertésnél adott jó tanácsokat azoknak, akik disznótorra adjk a fejüket. A perzseléstől a kolbász elkészítéséig – ilyen az igazi disznótor menete.
A perzselstől a sült kolbászig – a csabai kolbászkiráy bemutatta a disznótor menetét Fotó: Dinya Magdolna DM Békés Megyei Hírlap Képen: Such Zoltán András kolbászkirály
Forrás: MW
Fotó: Dinya Magdolna
Milyen húst használjunk a tökéletes csabai kolbászhoz és milyen eszközökre van szükség a házi kolbász készítéséhez? A beol.hu cikksorozatban már elárulta a tudnivalókat. A legújabb cikkükben a disznótor menetét tekintték át Such Zoltán András csabai kolbászkirállyal, aki elárulta, mi teendő a perzseléstől a sült kolbász elkészítéséig.
A disznótor mentete lépésről lépésre
A csabai kolbászkirály szerint a jó kolbászhoz elég egy fél disznó is, valamint azt is, hogy ő nem a hátán, hanem a hasán bontja fel a sertést. Íme a legfontosabb tudnivalók:
- a hasán bontás előnye, hogy marad két fél disznónk;
- a szúrás után hideg reggelen a gázpalackot langyos vizes lavórba kell tenni, nehogy ledermedjen;
perzselőpálinkát pedig azért kell a feketére sült sertés hátára tenni, hogy amíg a böllérek megisszák, kihűljön a bőre, és ne repedjen be a kaparásnál a szalonna; - jobban megéri egy házi, takarmányon nevelt sertést megvenni, és elfelezni, mint a húsokat és a szalonnákat külön összevásárolni;
a házi sertés húsából lesz igazi a házi kolbász; - árban is sokkal jobban kijön az ember, ráadásul a kolbász mellett lesz rántani, sütni és kocsonyának való hús, csülök, tepertő, zsír, oldalas, háj, köröm és farok, orjacsont.
Disznótor: mi készül az abálóüstben?
A kolbászkirály szerint az abálóüstben készülhet a hurka- és a disznósajt-alapanyag. A disznótorok különlegesen finom terméke a cigányka. Erről Such Zoltán András a beol.hu-nak elmondta, van benne
- kolbász- és hurkahús;
- dinsztelt hagyma;
- só, bors, tojás, ami összefogja a tölteléket.
Ezután csomagolják a recehájba, hogy jó szaftosra süljön – mondta a Csabai Kolbászfesztivál 2022-es kolbászkirálya.
A disznósajtnál viszont vigyázni kell
– mondta Such Zoltán András.
Békéscsabán megfüstöljük a disznósajtot, amit a levágott hízó gyomrába töltünk. Öt-hat kilós gömböcről van szó, abált, főtt hússal. Tehát könnyen romlik, erre mondják: gyorsan kell megenni – figyelmeztetett.
Milyen új eszközöket érdemes beszerezni a perzseléshez? Mi a disznótor fénypontja? Miért édemes disznótort tartani? Such Zoltán András ezt is elárulta A részleteket megtudhatja a beol.hu cikkéből!