A fülétől a farkáig

2024.12.28. 10:00

Disznótor: a csabai kolbászkirály elárulta, milyen az igazi

Such Zoltán András, a Csabai Kolbászfesztivál 2022-es kolbászkirálya a saját disznótorán, egy 300 kilós sertésnél adott jó tanácsokat azoknak, akik disznótorra adjk a fejüket. A perzseléstől a kolbász elkészítéséig – ilyen az igazi disznótor menete.

A perzselstől a sült kolbászig – a csabai kolbászkiráy bemutatta a disznótor menetét Fotó: Dinya Magdolna DM Békés Megyei Hírlap Képen: Such Zoltán András kolbászkirály

Forrás: MW

Fotó: Dinya Magdolna

Milyen húst használjunk a tökéletes csabai kolbászhoz és milyen eszközökre van szükség a házi kolbász készítéséhez? A beol.hu cikksorozatban már elárulta a tudnivalókat. A legújabb cikkükben a disznótor menetét tekintték át Such Zoltán András csabai kolbászkirállyal, aki elárulta, mi teendő a perzseléstől a sült kolbász elkészítéséig.

Kolbász projekt első áll. Such Zoltán (19), disznótor
Mi a disznótor menete? Such Zotán kolbászkirály bemutatta lépésről lépésre
Fotó: Dinya Magdolna / Forrás: MW

A disznótor mentete lépésről lépésre

A csabai kolbászkirály szerint a jó kolbászhoz elég egy fél disznó is, valamint azt is, hogy ő nem a hátán, hanem a hasán bontja fel a sertést. Íme a legfontosabb tudnivalók:  

  • a hasán bontás előnye, hogy marad két fél disznónk; 
  • a szúrás után hideg reggelen a gázpalackot langyos vizes lavórba kell tenni, nehogy ledermedjen;
    perzselőpálinkát pedig azért kell a feketére sült sertés hátára tenni, hogy amíg a böllérek megisszák, kihűljön a bőre, és ne repedjen be a kaparásnál a szalonna;
  • jobban megéri egy házi, takarmányon nevelt sertést megvenni, és elfelezni, mint a húsokat és a szalonnákat külön összevásárolni;
    a házi sertés húsából lesz igazi a házi kolbász;
  • árban is sokkal jobban kijön az ember, ráadásul a kolbász mellett lesz rántani, sütni és kocsonyának való hús, csülök, tepertő, zsír, oldalas, háj, köröm és farok, orjacsont.

Disznótor: mi készül az abálóüstben? 

A kolbászkirály szerint az abálóüstben készülhet a hurka- és a disznósajt-alapanyag. A disznótorok különlegesen finom terméke a cigányka. Erről Such Zoltán András a beol.hu-nak elmondta, van benne

  • kolbász- és hurkahús; 
  • dinsztelt hagyma; 
  • só, bors, tojás, ami összefogja a tölteléket. 
    Ezután csomagolják a recehájba, hogy jó szaftosra süljön – mondta a Csabai Kolbászfesztivál 2022-es kolbászkirálya.

A disznósajtnál viszont vigyázni kell

– mondta Such Zoltán András. 

Békéscsabán megfüstöljük a disznósajtot, amit a levágott hízó gyomrába töltünk. Öt-hat kilós gömböcről van szó, abált, főtt hússal. Tehát könnyen romlik, erre mondják: gyorsan kell megenni – figyelmeztetett.

Milyen új eszközöket érdemes beszerezni a perzseléshez? Mi a disznótor fénypontja? Miért édemes disznótort tartani? Such Zoltán András ezt is elárulta A részleteket megtudhatja a beol.hu cikkéből!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában