ragaszkodnak a földjükhöz

2019.06.24. 11:41

Bemutatták termékeiket a határon túli magyar vállalkozók

A Turul Expo kiállítás és vásár célja a kárpátaljai magyarság gazdasági életének fellendítése.

Forrás: Kárpát Expressz

Mezőgazdasági munkagépek felvonulásával kezdődött Tiszapéterfalván a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége által szervezett Turul Expo. A gazdáknak volt mivel büszkélkedniük, hiszen a Magyar Kormány által támogatott Egán Ede gazdaságélénkítő programnak köszönhetően az elmúlt években számos mezőgazdász pályázott sikeresen új eszközökre, például traktorokra is.

„Persze, megvannak még a régi öreg traktorok is minden gazdaságban, de azért már van egy ütősebb, újabb jármű is. Azzal csak több földet lehet megművelni. Mert az itteni emberek ragaszkodnak ám a földhöz” – mondta az M1 csatorna Kárpát Expressz című műsorában Szombati Kálmán tiszapéterfalvai gazdálkodó.

A Turul Expo-n több mint százan mutatták be termékeiket a mezőgazdászoktól a borászokon és sajtkészítőkön keresztül a villanymotor gyártókig.

A szervezőknek ez a célja: felkarolni, támogatni, szakmai tanácsokkal és képzésekkel segíteni minden olyan kárpátaljai magyart, aki tenni akar saját sorsának, illetve környezetének jobbátételéért.

„2280 tagunk van, a számuk egy év alatt megduplázódott” – fogalmazott Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke, aki ezt azzal indokolja, hogy támogatják a tagokat. – „Amit tudunk, azt odaadjuk, oda juttatjuk, ahova kell. Az emberek felfigyelnek rá, hogy hoppá, itt van egy szervezet, amelyik tud valamit segíteni rajtunk. Természetes, hogy oda fognak állni.”

„Magyarország felelősséget vállal minden magyarért. A kárpátaljai magyarság a legnehezebb helyzetben lévő nemzetrész, ezért fokozottan figyelünk rájuk”

– mondta ünnepi köszöntőjében Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az Országgyűlés alelnöke.

Hangsúlyozta:

a nemzetgazdaság az egész magyar nemzet gazdaságát jelenti, ezért fontosak az olyan rendezvények, mint a Turul Expo, ahol találkozhatnak egymással a magyar gazdasági élet szereplői.

„Meggyőződésem, hogy a határon túli magyarság képes összefogni, képes segíteni a legnehezebb helyzetben lévő régiót, Kárpátalját. Ezek az emberek akarnak, ez látszik. Ezt mutatja a kiállítás is, hogy ilyen csodálatos rendezvényt képesek megszervezni” – fogalmazott Jakab István.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=YS3-Mt2EhK8

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége minden évben díjazza a legkiemelkedőbb vállalkozókat. Idén borász kategóriában az Ugocsa megyei Simon István lett az első, aki két és fél hektáron 26 féle szőlőt termeszt.

„A régi módszert használom, amit nagyapámtól, apámtól tanultam meg gyerekkorom óta. Tölgyfahordókban érlelem a boraimat, ahogy a régi őseink is tették” – mondta Simon István borász.

A Turul Expo egyik idei központi témája a munkaerő megtartás volt. A szakemberek egyetértenek abban, hogy

Kárpátaljáról folyamatos a kivándorlás, a negatív folyamat intenzitását azonban nagyban befolyásolja, hogy Ukrajnában épp milyen a gazdasági helyzet, illetve Kijev mennyire viszonyul negatívan a kisebbségekhez.

„Az utóbbi években nem csak a karrier szakmákban, de a szakmunkák terén is kihívás alkalmazottat találni, tehát, egy hegesztőt, egy asztalost is. Bármilyen alapvető munkakörben tapasztaljuk az elvándorlást„ – fejtette ki Pataki Gábor, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének alelnöke.

A szervezet tagjai úgy vélik, az egyre bővülő Turul Expo is bizonyítja:

a kárpátaljai magyar vállalkozók minden nehézség ellenére igyekeznek talpon maradni, fejlődni és helytállni szülőföldjükön. Elszántságuk mögött ott van a magyar kormány támogatása is.

Ennek köszönhetően 2016 óta közel 6000 magyar mezőgazdász, turisztikai szakember és vállalkozó pályázott sikeresen technikai fejlesztésre és kapacitásbővítésre.

Idén már hatodszor volt Turul Expo

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ), a Kárpátalján élő magyar vállalkozók gazdasági és szociális érdekeit képviselő társadalmi szervezet. A szövetség célja a kárpátaljai magyarság gazdasági életének fellendítése, Ukrajna gazdaságába történő integrálása, megőrizve annak sajátosságait. Feladatai közé tartozik munkahelyek teremtése, szakemberképzés, szakmai konferenciák szervezése, a vállalkozók munkájához szükséges modern technológia beszerzése, információs központ létrehozása, a szövetség tagjai által megtermelt termékek értékesítésének elősegítése, pénzügyi alap léterhozása. A szövetség 2019-ben 6. alkalommal szervezte meg a nemzetközi termékkiállítását és vásárát, a Turul Expo-t. Az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan idén is azokat a Kárpát-medence területéről érkező magyar vállalkozókat várták, akik a legnagyobb szakértelemmel és a hagyományok tiszteletével készítik és kínálják termékeiket és szolgáltatásaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában