stabilizálódó helyzet

2019.07.12. 20:49

Bártfai-Mager Andrea: folytatódik a bérfejlesztés a MÁV-nál

Fenntartható, versenyképes személyszállítási vasúti szolgáltatás nyújtása a cél – jelentette ki a tárca nélküli miniszter.

A vasút kulcsfontosságú szerepet játszik a gazdaság növekedésében – mondta Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Budapesten, a 69. Vasutasnap központi ünnepségén a Vasúttörténeti Parkban.

Szólt arról, hogy a kormány 2010-ben szétzilált, jelentős adóssággal terhelt vasutat örökölt, ezt követően 2014-2015-re áttekinthetővé tették a MÁV szerkezetét. A vasúttársaság több mint 300 milliárd forint adósságát az idén az év közepére kevesebb mint 33 milliárd forintra csökkentették.

Bártfai-Mager Andrea kiemelte, a MÁV-csoport a legnagyobb állami foglalkoztató, ezért jelentős eredmény, hogy a cég bérpiaci helyzete a hároméves megállapodás eredményeként stabilizálódott.

A 2017-ben megkezdett bérfelzárkóztatási program 37 ezer vasutast és családját érinti. A bérmegállapodás alapján összesen átlagosan 30 százalékos béremelésben részesültek a vasutasok.

Ismertetése szerint 2017-ben 13, 2018-ban 12 és 2019-ben 5 százalékos bérfejlesztés történt a MÁV-nál.

Jobb minőségűek lettek a vasúti pályák

A tárca nélküli miniszter szólt arról, hogy az utóbbi években az uniós támogatással végrehajtott fejlesztések révén jelentősen javult a fővonali vasúti pályák állapota. Emlékeztetett arra, hogy a MÁV-Start 40 darab emeletes villamos motorvonat beszerzésére kötött keretszerződést, a járművek a legnagyobb forgalmú elővárosi vonalakon fognak majd közlekedni.

Bártfai-Mager Andrea beszámolt arról, hogy a MÁV elkészítette a vállalatcsoport egységes stratégiáját. Ebben fenntartható, versenyképes személyszállítási vasúti szolgáltatás nyújtása a cél.

A dolgozók kétharmadának emelkedik a fizetése

Az ünnepségen Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a vasút megújulásának fontosságáról, a versenyképes vasút kialakításáról beszélt.

Az elnök-vezérigazgató az ünnepségen bejelentette, hogy a MÁV-csoportnál további bérfejlesztést hajtanak végre az idén, amelynek fedezete a munkáltatói közterhek évközi csökkentése. Megállapodtak a szakszervezetekkel arról, hogy meghatározott munkakörökben

béremelésben részesül a dolgozók mintegy kétharmada, 24 ezer ember.

Az intézkedés átlagosan 5 ezer és 20 ezer forint közötti béremelést jelent, a megemelt fizetés először a szeptemberi bérfizetési jegyzéken jelenik meg – mondta el.

Többen használják a vasutat a helyközi közlekedésben

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében kiemelte, hogy a hazai helyközi vasúti személyszállításban tavaly 150 millió utas összesen 7,77 milliárd utaskilométert tett meg. A HÉV járatait mintegy 73,3 millió utas vette igénybe tavaly.

A vasút részesedése a helyközi személyszállításban az elmúlt évben a korábbi 22,9 százalékról 23,6 százalékra nőtt. Az országos pályahálózat-működtetők adatszolgáltatása alapján a vasúti szolgáltatások vonatai összesen több mint 100 millió kilométert tettek meg a hazai vasúthálózaton tavaly – ismertette az ITM államtitkára.

A központi ünnepségen bemutatták a vasutasnapra elkészült huszadik IC+ kocsit. Augusztustól hetven belföldi forgalmi IC+ kocsi gyártását kezdi meg a MÁV-Start – hangzott el a rendezvényen.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a hétfő óta tartó vasutashéten a MÁV-nál mintegy 500 kitüntetést adtak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában