hub and spoke modell

2019.08.21. 11:46

Átszervezi a csomagkézbesítést a Magyar Posta

Három év múlva már a legmodernebb logisztikai infrastruktúrával várhatja a társaság a Black Friday akciókkal induló, megnövekedett terheléssel járó karácsonyi szezont.

Nyíregyháza, 2016. december 9. Kriston Zoltán postás átadja az önkormányzat ajándékcsomagját Grezsu Mihálynénak a Nyíregyházához tartozó Szélsõbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékû karácsonyi ajándékcsomagját. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Több tízmilliárd forintos beruházás keretében helyezi új alapokra a csomagfeldolgozást és -kézbesítést a Magyar Posta – értesült a Világgazdaság. A fejlesztéseket júliusban kezdték meg, és 2022-re tervezik a befejezésüket.

A Magyar Posta, történetének egyik legnagyobb értékű beruházásával, több tízmilliárd forintból növeli a csomagfeldolgozás és -kézbesítés hatékonyságát

– tudta meg a Világgazdaság. A komplex fejlesztést júliusban kezdték meg, és 2022 nyarán fejeződhet be, tehát három év múlva már a legmodernebb logisztikai infrastruktúrával várhatja a társaság a Black Friday akciókkal induló, megnövekedett terheléssel járó karácsonyi szezont.

Arra számítanak, hogy a csomagforgalom látványosan megugorhat a következő években. A Magyar Posta várakozásai szerint az idei tervekben szereplő 43,3 millió darab általuk kezelt csomag mennyisége tíz éven belül megduplázódhat.

A mostani beruházás hord­erejét mutatja, hogy a Posta több mint százötven éves történetében eddig csak kétszer fordítottak nagyobb összeget a csomagkezelés modernizációjára.

Előbb 2004-ben a budaörsi csomagfeldolgozó létrehozásával, majd tavaly a Budapest IX. kerületi logisztikai központban egy automata csomagfeldolgozó rendszer üzembe helyezésével bővítették a kapacitást.

Menyhárt Zoltán, a projekt igazgatója a Világgazdaságnak elmondta: a költségek kétharmadát a tervek szerint a központi csomagfeldolgozó kialakítására fordítják, a szortírozóüzem mellett pedig országszerte 23 depót alakítanak ki, 19-et vidéken, négyet a fővárosban.

Az úgynevezett hub and spoke modellnek az a lényege, hogy az adott cég, jelen esetben a Magyar Posta, az áruk útjának teljes szervezésével, önálló szerződéses és felelősségi háttérrel valósítja meg a leggyorsabb célba juttatást.

Az igazgató előrebocsátotta, hogy két mintadepó indíthatja a sort, a debrecenit és a győrit jövő áprilisban tervezik átadni.

A raktárépületeket három méret szerint kategorizálják: négy-négy S-es és M-es, valamint tizenöt L-es méretűt alakíthatnak ki.

Első körben beszerzik a szükséges több ezer négyzetméteres ingatlanokat, majd gépesítik őket, végül pedig egy teljesen új, integrált IT-rendszert vezetnek be.

Borítókép: Postás csomagot kézbesít a nyíregyházi tanyavilágban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában