Szijjártó Péter

2019.09.12. 16:20

A magyar emberek munkája világszinten versenyképes

A belföldön előállított termékek és szolgáltatások mindenütt keresettek.

Budapest, 2019. szeptember 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gazdasági témájú sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. szeptember 12-én. A magyar emberek munkája világszinten versenyképes, tudásuknak és képzettségüknek köszönhetõen a belföldön elõállított termékek és szolgáltatások mindenütt keresettek - jelentette ki Szijjártó Péter. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyar emberek munkája világszinten versenyképes, tudásuknak és képzettségüknek köszönhetően a belföldön előállított termékek és szolgáltatások mindenütt keresettek – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Szijjártó Péter közölte, hogy januártól júniusig 43 Magyarországra érkező nagyberuházásról született megállapodás, több mint 731 milliárd forintos összértékük a tavalyi azonos időszakhoz képest 11 százalékos növekedést mutat.

Tavaly 1350 milliárd forint értékben 98 beruházás jött az országba, 2009-ben pedig ennek csupán a negyede – tette hozzá.

Az idei beruházások révén éves összevetésben 9 százalékkal több, majdnem 7300 munkahely létesült. A munkavállalók 2017-ben átlagosan bruttó 304 ezer forintot, 2018-ban 420 ezer forintot, idén pedig 505 ezer forintot kerestek az új állásokban.

A miniszter tájékoztatása szerint idén először nem Németországból, hanem Dél-Koreából érkezett a legtöbb beruházás. Szijjártó Péter a távol-keleti ország befektetői súlyát az elektromos autózással magyarázta.

A kivitel értéke és a beruházások összege 5 éve megszakítás nélkül, évről évre új rekordot állítva nő, Magyarország pedig termelési központból tudásalapú, kutatás-fejlesztésre összpontosító gazdasággá alakult – összegezte az adatokat a tárcavezető.

Az erősödő kivitelnek köszönhető, hogy Magyarország exportteljesítménye a 34. a globális rangsorban, noha lélekszám alapján jóval hátrébb, a 92. helyen áll az ország – mondta.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter kijelentette, hogy magyar gazdaságpolitikát a magyar emberek munkájára lehet alapozni, ám a mai körülmények között az ország legfeljebb 5 millió munkavállalóval számolhat.

Október 1-jétől ezért a beruházási támogatások feltételei közül kikerül a munkahelyteremtés, viszont 3 ezer euróról 4 ezer euróra nő a képzési támogatás összege, a tanműhelyekre igényelhető támogatások kibővülnek, és fokozatosan 50 millió forintra csökken a kisvállalkozások adókedvezménnyel támogatható beruházásának legalacsonyabb értéke – közölte a miniszter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gazdasági témájú sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. szeptember 12-én. A magyar emberek munkája világszinten versenyképes, tudásuknak és képzettségüknek köszönhetően a belföldön előállított termékek és szolgáltatások mindenütt keresettek – jelentette ki Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában