bővülő beruházások

2019.09.06. 19:17

Szijjártó Péter: a magyar gazdaság a rekordok időszakát éli

Az európai uniós tagországok közül a leggyorsabb növekedési ütem Magyarországé – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Jászberényben.

Szijjártó Péter a vasárnapig tartó kilencedik Jász Expo és Fesztivál megnyitóján köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ma 5,1 százalékos a gazdasági növekedés. Hozzátette, hogy a magyar export is évről-évre rekordot dönt: Magyarország a lakosságszám tekintetében a 92. helyen áll a világban, exportteljesítményben pedig a 34. helyen. Mindez azt mutatja, hogy a magyar emberek szorgalma, szaktudása és a beruházók bizalma nyomán előállt az a helyzet, hogy

a világpiacon a legversenyképesebb termékek és szolgáltatások közé tartoznak a magyar emberek által előállítottak

- mondta.

Magyarországon a rendszerváltozás óta most a legalacsonyabb a munkanélküliség, és ebben jelentős szerepet töltenek be a jászberényi vállalatok. A Jászságban élők hozzájárultak ahhoz, hogy mára a magyar gazdaság „Európa-bajnok növekedést” tud felmutatni – közölte. Szijjártó Péter kitért arra, hogy a magyar emberek által Magyarországon előállított termékek és szolgáltatások a világ minden pontján versenyképesek tudnak lenni közvetlenül vagy beszállítókon keresztül.

Egyre több a beruházó

Jászberény szerinte jó példa arra, hogy a vidéki városok egyre nagyobb szerepet játszanak a magyar gazdaság teljesítményének folyamatos növelésében és javításában.

Elmondta, hogy 2010 óta a vidéki városok teljesítménye és tőkevonzó képessége jelentős mértékben javult. A Jászságban, Jászberényben élők büszkék lehetnek arra, hogy egyre több, a világpiacon és a világgazdaságban is rangos vállalat dönt úgy, hogy ebbe a térségbe vagy a városba telepíti gyártó, kutatásfejlesztési, szolgáltató tevékenységét. Ebben nagy szerepe van többek között az úthálózatnak, ezért is fektetnek nagy hangsúlyt az útépítésekre – tájékoztatott.

Kétszáz milliárd forint öt év alatt

Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője egyebek mellett elmondta: számos külföldi tulajdonú cég jött Magyarországra, ezen belül a Jászságba. Hozzátette: az elmúlt 4-5 évben a Jászság csaknem 200 milliárd forint értékű beruházással gyarapodott, a jász települések 13 milliárd forint TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) fejlesztésben részesültek. A jászberényi fejlesztések között említette az iskola, bölcsőde, óvoda, kórház beruházásokat, új nővérszálló létesül, megújul a főtér, a piactér, a Margitsziget, átadják az új főtéri szállodát. Épül a 32-es út és a várost elkerülő út építése is elkezdődik jövő év tavaszán – sorolta.

Szabó Tamás, Jászberény polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a Jász Expo képviseli azt az összefogást, amelyet a jászok évszázadokon keresztül mindig is tanúsítottak. A Jász Expo és Fesztivál a Jászság idei legnagyobb gazdasági kiállításával, vásárával egybekötött fesztivál a városi önkormányzat rendezésében.

Szabó János vásárigazgató elmondta: a Jász-Expo és Fesztivál keretében több mint félszáz cég és vállalkozó mutatja be termékeit, szolgáltatásait. Idén a rendezvény díszvendége Újszász város. A rendezvény megnyitóján adták át a vásár díjait, ezek közül a nagydíjat a jászfényszarui Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft., a vásárdíjat a jászberényi MKB Bank, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat különdíját pedig a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában