forduló trend

2019.10.07. 11:01

Elkezdtek visszatérni a külföldön dolgozó magyarok

Főképp a Németországban és az Ausztriában dolgozók jönnek haza.

Forrás: Shutterstock

Fotó: SeventyFour

Érzékelhetően elkezdtek visszatérni Magyarországra a nyugat-európai országokban dolgozó magyarok – közölte a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke hétfőn az M1 és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

Palkovics Imre azt mondta, a szabad munkaerő-áramlás miatt pontos adatok nincsenek, de a társadalombiztosításból és egyéb bejelentésekből is érezhető, hogy egyre többen térnek vissza. Emellett a korábban „kiürült” építőiparban és vendéglátásban is megjelentek a munkavállalók – tette hozzá.

Szerinte a legtöbben Németországból és Ausztriából jönnek vissza.

A visszaáramlás oka, hogy a magyar bérek – amelyek ugyan még mindig csak a nyugat-európai országok átlagbéreinek körülbelül negyedével, harmadával egyenlők – 77 hónapja dinamikusan nőnek – vélekedett.

Motivációként még a családalapítást említette.

A gyermekvállalást és az otthonteremtést is támogató családvédelmi akcióterv lehetőségeiről (például CSOK, babaváró támogatás, autóvásárlási kedvezmény, stb.) minden szükséges információt megtalál a csalad.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában