jótékony célra

2019.10.02. 12:11

Felajánlották a megmaradt élelmiszert az OMÉK kiállítói

A csaknem 450 kilogramm bontatlan csomagolású, fogyasztható megmaradt élelmiszert a következő napokban juttatják el a rászoruló családoknak, illetve gyermek- és idősotthonoknak.

Csaknem 450 kilogramm bontatlan csomagolású, fogyasztható megmaradt élelmiszert ajánlottak fel jótékony célra a hétvégén zárult 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiállítói.

A szervező Agrármarketing Centrum az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára felajánlott 446 kilogrammnyi élelmiszert – zöldségeket, gyümölcsöket, gyümölcslevet, pékárut, száraztésztát, különböző húskészítményeket – a következő napokban juttatják el a rászoruló családoknak, illetve gyermek- és idősotthonoknak.

Emlékeztettek, a nemzetközi élelmiszeripari kiállításokon bevett gyakorlat, hogy a még bontatlan csomagolású, fogyasztható, megmaradt élelmiszereket a rászorulók számára összegyűjtik; ehhez csatlakozott második alkalommal az OMÉK.

Az Agrármarketing Centrum egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a szemétben, ami az összes megtermelt élelmiszer mintegy harmada.

A jótékonysági gyűjtéssel az élelmiszerpazarlás visszaszorítását támogató tudatos magatartást is népszerűsíteni szeretnék – áll a kommünikében.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005-ös indulása óta több mint 62 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét a rászorulók között, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 32 milliárd forintot; 2018-ban az adományok 350 karitatív szervezeten keresztül több mint 300 ezer emberhez jutottak el. Tavaly több mint 11 ezer tonna élelmiszer-felesleget juttattak el hátrányos helyzetű családokhoz, gyermekekhez, fogyatékkal élőkhöz, idősekhez, hajléktalanokhoz.

A 79. OMÉK-on 15 kiállító ajánlott fel önkéntes alapon élelmiszert jótékony célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában