javítják a hibákat

2019.12.23. 13:32

Az MNB 23 millióra büntette a K&H-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 23 millió forint bírságot szabott ki a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.-re (K&H Bank) befektetési tanácsadási, kiszervezési hiányosságok miatt, és kötelezte a problémák kijavítására.

Az MNB hétfői tájékoztatása szerint a hivatalból indított vizsgálat kiderítette, hogy egyes befektetési tranzakcióknál nem volt megállapítható, hogy az érintett ügyfelek számára történt-e befektetési tanácsadás, miközben több ügyfél nem a kockázati besorolásával összhangban lévő pénzügyi eszközt vásárolta meg.

A K&H Bank befektetési tanácsadási tevékenységének egyik kritikus részfunkcióját csoportján belül kiszervezte, de hiányos volt az ellátott funkciók, feladatok elhatárolása, illetve az erre vonatkozó feltételeket sem tüntették fel pontosan a szerződésben.

Az ügyfelektől az intézmény alkalmazottai részére adott különböző meghatalmazások esetében a K&H Bank nem tett eleget maradéktalanul az ellenőrizhetőség és figyelemmel kísérhetőség jogszabályban rögzített követelményeinek.

Az MNB a bírság meghatározásakor figyelembe vette a feltárt jogsértések jelentős kockázati besorolását és a bank intézményi hatásbesorolását. Enyhítő körülményként értékelte a jegybank, hogy a K&H Bank mindvégig együttműködő volt az eljárás során, illetve számos problémát már a vizsgálat során kijavított, azonnali intézkedéseket meghozva.

A jegybank rendszeres ellenőrzései keretében legutóbb három hónappal ezelőtt állapított meg hiányosságokat a K&H Banknál, főként a belső szabályozottsággal és azok felülvizsgálatával kapcsolatban – közölte az Magyar Nemzeti Bank.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában