Agrárgazdasági Kutató Intézet

2019.12.02. 16:48

Csökkent a műtrágya-értékesítés

A műtrágya-forgalmazók 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére az első három negyedévben, 3,2 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A műtrágyaárak átlagosan 11,9 százalékkal nőttek, az értékesítés nettó árbevétele 123 milliárd forint volt, 7,8 százalékkal magasabb a 2018 első három negyedévi értéknél.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci körképe szerint a közvetlenül mezőgazdasági termelők felé értékesített teljes műtrágyamennyiség 85 százalékát a tíz legnagyobb forgalmazó adta, hasonlóan 2018 azonos időszakához, amikor részesedésük 84 százalék volt.

A mezőgazdasági termelők által 2019 első három negyedévében vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 493 ezer tonna volt, 20 ezer tonnával, 3,9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az első három negyedévben eladott 1 millió 386 ezer tonna műtrágyából 1021 ezer tonna egykomponensű, 365 ezer tonna összetett műtrágya volt. Az egykomponensű, illetve az összetett termékek aránya (74:26) megegyezett az egy évvel korábbival.

Értékben az egykomponensű nitrogén- 12,5, az egykomponensű káliumműtrágyák forgalma 15,2 százalékkal, az egykomponensű foszfor értékesítése több mint másfélszeresére nőtt. Az összetett műtrágyák forgalma ugyanakkor 2 százalékkal csökkent a bázisidőszakihoz képest.

Az AKI kiadványa szerint a harmadik negyedévben az összetett műtrágyák értékesítése került előtérbe, míg az első és második negyedévben a forgalom alakulását az egykomponensű műtrágyák, azon belül az egyszerű nitrogénműtrágyák forgalma határozta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában