MNB

2019.12.05. 07:29

Kevesen biztosítják a lakástörlesztést

Sokkal biztonságosabb körülmények között adósodnak el a hazai háztartások, mint a válság előtt.

A lakáshitel-szerződések töredékéhez kötnek a kölcsönfelvevők a tartozást tragédia esetén átvállaló hitelfedezeti biztosítást – ismerteti csütörtöki számában a Világgazdaság.

A gazdasági napilap cikke ismerteti: bár a statisztikák szerint – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelfékszabályainak köszönhetően – ma sokkal biztonságosabb körülmények között adósodnak el a hazai háztartások, mint a válság előtt, alig élnek a rendelkezésekre álló lehetőségekkel.

Nem látszik áttörés például azon biztosításoknál, amelyek arra hivatottak, hogy váratlan helyzetek bekövetkeztekor az adós (örököse) helyett törlesszék a hitelt.

Az év első hat hónapjában az MNB adatai szerint a tavalyival lényegében megegyező számú, 41,2 ezer lakáshitel-szerződést kötöttek új vagy használt lakás vásárlására, viszont a 2018 végihez képest csak 1600-zal nőtt az élő hitelfedezeti biztosítások száma, a szerződéseké szeptember végére alig haladta meg a húszezret.

Szakértők szerint igen kevés lakáshitel-felvételben gondolkodó készül hitelfedezeti biztosítást kötni.

A keresletet azzal lehetne élénkíteni, ha a lehetőséget a hitelszerződés megkötése kapcsán kínálnák fel, ám ehhez az eddigieknél aktívabban kellene együttműködniük a bankoknak és a biztosítóknak – ismerteti a Világgazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában