drágulás

2020.01.14. 06:25

Többet kell fizetnünk a lisztért és a kenyérért

Az alapanyag-, energia- és munkabérköltségek emelkedése, valamint az afrikaisertéspestis-járvány megelőzésével kapcsolatos intézkedések miatt a malmok január végétől 3-5 forinttal növelik a liszt kilogrammonkénti árát, a pékségek pedig 10-15 százalékos emelést terveznek a következő hetekben.

Balmazújváros, 2016. december 29. Pincés János kisütõ a kész kenyereket rekeszekbe rakja a balmazújvárosi Balmaz Sütõde Kft.-ben. Közel két éves elõkészítés után tizenöt pontban változott meg a Magyar Élelmiszerkönyv, ami a kenyér és pékáruk beltartalmának pontos, kötelezõ módosításait tartalmazza. Az új elõírások gyakran a technológiák átírásával járnak. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA / MTI

Fotó: Oláh Tibor

A Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója azt mondta, az emelési kényszer tényezői közül a legfontosabb az alapanyag ára. A tavalyi jó átlagos termés minőségét 2010 után ismét nagyban befolyásolta a fuzárium nevű gombafertőzés jelenléte, keresni kell azokat a tételeket, amelyek megfelelnek az egészséges termés követelményeinek. Emiatt már magasabb árat kell fizetni a búzáért.

A sütőipari termékek ára nem elsősorban a lisztár-növekedés miatt fog emelkedni a Magyar Pékszövetség alelnöke szerint. Fülep Zsolt, a lapnak a villamos energia és a gáz árának növekedésével, a bérnöveléssel és például az olyan alapanyagok árának emelkedésével magyarázta a drágulást, mint a csehországi tejpor, amely a múlt év eleji 600 forint után már 950 forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában