Járvány

2020.03.25. 15:05

Megjelentek a fizetési moratórium részletszabályai

A rendelet szerint az adós eredeti szerződési feltételeknek megfelelő teljesítése nem érinti a fizetési moratórium hatályát. Ha a hitelt továbbra is törlesztik, a teljesítést a szerződésnek a moratórium elrendelése előtt hatályos rendelkezései szerint kell jóváírni. A moratórium a munkáltatói kölcsönre is vonatkozik.

Megjelent a Magyar Közlönyben a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére hozott hitelfizetési moratórium részletszabályairól szóló rendelet.

A szerdától hatályos rendelet értelmében a tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

Azt is tartalmazza a rendelet, hogy a babaváró támogatásról szóló rendelet szerint folyósított kölcsön alapján fizetendő kezességvállalási díjat a fizetési moratórium alatt elengedik.

A módosult szerződéseket nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes.

A fizetési moratóriumot a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő természetes személyek vételárrészlet-fizetési és bérletidíj-fizetési kötelezettségére is megfelelően alkalmazni kell. A Nemzeti Eszközkezelő 2020. december 31-ig a bérleti díj meg nem fizetése miatt nem él a felmondás jogával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában