tudatosság

2020.03.03. 11:10

Varga Mihály: a pénzügyi ismereteket az alaptanterv részévé kell tenni

A pénzügyminiszter szerint félévente vagy negyedévente legalább egyszer érdemes a gyerekeknek már általános iskolában is arról beszélni, hogy mit jelent a pénzhasználat.

Budapest, 2020. február 28. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a mintegy 200 ezer diák pénzügyi ismereteit erõsítõ Pénz7 programsorozat megnyitóján a minisztériumban 2020. február 28-án. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A pénzügyi ismereteket rendszeresen oktatni kell, a jövőben az alaptanterv részévé kell tenni – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tartott előadását követően.

A miniszter hosszú távú célnak nevezte, hogy akár a Nemzeti alaptanterv része legyen a pénzügyi ismeretek oktatása, ezért a tárca egyeztet az Emberi Erőforrások Minisztériumával.

„A PM szeretné, ha a Nat egyik következő felülvizsgálatánál ez megalapozott kérés lehetne” – tette hozzá.

Varga Mihály megjegyezte azt is, hogy nem feltétlenül kell a pénzügyi ismereteket olyan gyakorisággal oktatni, mint egy hagyományos humán vagy reál tantárgyat, de

félévente vagy negyedévente legalább egyszer érdemes a gyerekeknek már általános iskolában is arról beszélni, hogy mit jelent a pénzhasználat.

„A kormány azt szeretné, hogy a következő generáció tudatosan használja a pénzügyi eszközöket, felelősen döntsön a megszerzett jövedelméről, megtakarításokról” – mondta Varga Mihály.

Megemlítette azt is, hogy nagyon sok iskola illeszt vállalkozási vagy pénzügyi ismertet tantervébe, ilyen a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium is.

„Ha tudatosan döntünk egyre többen a pénzügyeinkről, akkor egyre kevesebben kerülünk bajba”

- fogalmazott, hozzátéve: ez jó a családoknak és az egész gazdaságnak.

A pénzügyminiszter kiemelte:

a Pénz7 programsorozat kapcsolódik ahhoz a nemzetközi rendezvénysorozathoz, amelynek részeként több mint 35 országban tartanak általános és középiskolásoknak előadásokat a pénz használatáról, pénzhez kötődő eszközökről.

A magyar Pénz7 rendezvényeket március 2. és 6. között rendezik meg, több mint 1100 iskola 207 ezer diákjának mintegy 900 önkéntes szakember tart 11 500 órát.

A miniszter a diákoknak egyebek között a biztonságos pénzügyekről, a biztosításokról, megtakarításokról tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában