Járvány

2020.04.30. 08:44

Az állam már több ezer dolgozó béréhez járul hozzá

Eddig több mint kétszáz vállalkozás igényelte munkavállalóinak jelentős része után az április közepétől elérhető állami bértámogatást. A kutatás-fejlesztés (K+F) területén dolgozók után külön erre a területre szabott bértámogatást pedig több mint 130 cég vette igénybe.

A következő időszakban ráadásul ez a szám megsokszorozódhat, mivel tegnap óta érhető el a korábbinál jóval egyszerűbb, kevesebb adminisztrációval járó igénylés – tudta meg a Magyar Nemzet.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lap megkeresésére elmondta,

az igénylő cégek legtöbbje hazai kis- és középvállalkozás, így az már látható, hogy az intézkedés hozzájárul az itthoni vállalkozások talpon maradásához.

Kiemelte: a tapasztalatok szerint sok cég annak ellenére is az adminisztrációtól tart, hogy az nem bonyolult. Az elnök bízik abban, hogy minél több vállalkozás él a lehetőséggel. A szakszervezet mindenkit arra kér, ne ijedjen meg az igényléstől.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a közleményében arra emlékeztetett:

már új, módosított, egyoldalas formanyomtatványt kell kitöltenie a munkaadónak és a munkavállalónak, így egyszerűen kérvényezhető a támogatás.

A módosításokat a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell, ugyanakkor az ügyintézési határidő a rendelet hatálybalépésének napjával újrakezdődik. A munkaszerződések automatikusan módosulnak.

A közlemény idézi Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárt, aki felidézte:

szintén a mai naptól lép hatályba több, bértámogatást érintő módosítás.

A kieső munkaidő ezentúl 15–75 százalékig terjedhet, azaz a részmunkaidő akár napi két óra is lehet nyolcórás eredeti munkaidő esetén. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét nem éri el, az egyéni fejlesztési idő alkalmazása csupán ajánlás.

„A módosítással többek között az volt a szándékunk, hogy azoknak is bértámogatást tudjunk adni, akiket jobban érint a válság, így csak az eredeti munkaidő felénél kevesebb óraszámban tudnak részmunkaidőben dolgozni” – tette hozzá.

A módosítás értelmében

azok a munkavállalók, akiknek a részmunkaideje ötven százalék alá csökken, havonta és egyénenként akár százezer forintot meghaladó támogatásban is részesülhetnek. Akinél nem lépi át a munkaidő csökkentése az ötven százalékot, azoknál a támogatási összeg továbbra is legfeljebb 75 ezer forint marad

– ismertette az államtitkár. Hozzátette: a támogatást kibővítették, igényelhető a táv- és otthoni munkavégzéshez, a munkaidőkeretben foglalkoztatottak, illetve a kölcsönzött munkaerő esetében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában