innovatív ötletek

2020.06.07. 13:40

Indul a Tématerületi Kiválósági Program 2020

A kormány újabb eszközzel ösztönzi, segíti a tudományos kutatásokat – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A kormány már a koronavírus-járvány előtt megkezdte a tudományos intézményrendszer és tevékenység megerősítését, az elmúlt hónapok azonban rámutattak, hogy

a magyar kutatók innovatív ötletei a legnehezebb helyzetekben is óriási segítséget jelenthetnek.

Az intézmények kiválóságát ösztönző eddigi programok integrált támogatási konstrukcióként, Tématerületi Kiválósági Program 2020 (TKP2020) néven folytatódnak, ezt finanszírozza a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap a következő kétéves időszakban mintegy 44,3 milliárd forinttal – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese a szaktárca közleménye szerint.

A megújuló rendszer célja továbbra is az, hogy egyszerűsített formában, kutatás-fejlesztési és innovációs fókusszal támogassa az egyetemi tudásközpontokat és kutatóhelyek hatékony szakmai munkáját – tudatták.

Schanda Tamás elmondta: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pénteken hirdette meg az új TKP2020 pályázati felhívást, és erről közvetlenül is tájékoztatta az érintett intézményeket.

„Nem engedjük, hogy a koronavírus okozta rendkívüli helyzet kedvezőtlenül befolyásolja, hátráltassa a felsőoktatási és más kutatóintézményekben megkezdett ígéretes programokat”

- hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Az integrált kiválósági program keretében idén két alprogramot indít az NKFIH. Az „Intézményi kiválóság” elnevezésű alprogram a felsőoktatási törvénynek megfelelően – a korábbi Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program (FIKP) mintájára – benyújtott intézményfejlesztési tervek tématerületeinek támogatását teszi lehetővé. A „Nemzeti kihívások” alprogram keretében pedig a kormányzati szinten kijelölt prioritásokhoz illeszkedő, globális kihívások tudományos megválaszolását célzó úgynevezett TKP-kutatások finanszírozása folytatható.

Az NKFIH a pályázati rendszer hatékonyságának javítása és további ésszerűsítése érdekében gördülékenyebbé tette a pályázás folyamatát, csökkenti a pályázók adminisztrációs terheit.

Az elbírálás folyamatát is felgyorsítják, hogy az intézmények mielőbb támogatáshoz juthassanak.

A TKP2020 következő két évre szóló támogatási kerete a két alprogramra együttesen mintegy 44,3 milliárd forint, amelyből 2020-ban 18 milliárd forintot fizetnek ki. A támogatott tématerületi projektek futamideje az „Intézményi kiválóság” alprogram esetében egy év – ez a 2018-ban megkezdett FIKP-tématerületek utolsó évi támogatása -, míg a „Nemzeti kihívások” alprogramban – tehát, a korábbi TKP-tématerületek továbbfinanszírozása esetén – legfeljebb két év – ismertette közleményében az ITM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában