egy év alatt

2020.06.11. 11:19

Több mint 4400 milliárd forintért vásárolt a lakosság a Magyar Állampapír Pluszból

Egy év alatt 4407 milliárd forintért vásárolt a lakosság a Magyar Állampapír Pluszból (MÁP Plusz), ebben benne van a 151 milliárd forintos postai értékesítés is – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az állampapír első évét értékelő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2020. június 10. Varga Mihály pénzügyminiszter az expozé elõtt a Magyarország 2021. évi központi költségvetésérõl szóló javaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. június 10-én. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Kiemelte, hogy

a MÁP Plusz a legkeresettebb magyar lakossági állampapír, egy évvel az indulása után a lakossági megtakarítások mintegy fele ebben a papírban van.

A miniszter válságállónak nevezte a MÁP Pluszt, mint mondta, a koronavírus megjelenése után volt megtorpanás a vásárlásokban, de a szaldó továbbra is pozitív, és az elmúlt hetekben már kezd visszatérni a papír szokásos vásárlási üteme.

Varga Mihály hangsúlyozta,

a kormány célja továbbra is az államadósság, ezen belül a devizaarány csökkentése.

Emlékeztetett, hogy az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 2019 végére 66,2 százalékra csökkent.

Ebben az évben átmenetileg emelkedni fog az arány, de a Pénzügyminisztérium azzal számol, hogy 2021 végére újra 70 százalék alatt lesz, visszatér a GDP-arányos államadósság 2010 óta csökkenő trendje – közölte.

A pénzügyminiszter a MÁP Plusz népszerűségének okai között említette, hogy a papír ötéves lejáratú, sávosan emelkedő fix kamatozású, rugalmas.

A kamatok megtartásával minden évfordulókor vissza lehet váltani, így azok számára is megfelelő, akik nem tudják előre megbecsülni, mennyi időre kötik le megtakarításaikat, az elért kamatjövedelem pedig adómentes

- hívta fel a figyelmet.

Varga Mihály a koronavírus-járvány hatásairól szólva úgy fogalmazott, ha stabil alapokra építkezünk, akkor könnyebb túljutni a nehézségeken. A veszélyhelyzet bekövetkeztekor a magyar gazdaság jól teljesített, növekedésével kiemelkedett az európai uniós országok közül, az államháztartás pedig egyre stabilabban működött – mondta.

Az állampapír-vásárlásokra utalva kiemelte, ha az emberek bíznak abban, hogy a magyar gazdaság fundamentumai jók, akkor ez a bizalom megtérül a veszélyhelyzet idején is.

A miniszter elmondta, hogy a lakossági kézben lévő teljes állampapír-állomány elérte a 8241 milliárd forintot. Az elmúlt tíz év alatt az államadósságban a külföldi deviza aránya 53 százalékról 21 százalékra csökkent. A magyar lakosság 2010-ben csak az államadósság 3 százalékát finanszírozta, most 26 százalék ez az arány.

Varga Mihály kitért arra is, hogy várakozáson felül sikeres volt az április végi 2 milliárd eurós kötvénykibocsátás, illetve az 1,5 milliárd eurós zöld kötvény kibocsátása. Mint mondta, ez jelzi, hogy a külföldi befektetői bizalom továbbra is töretlen Magyarország iránt.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter az expozé előtt a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában