Környezetvédelem

2020.07.19. 09:32

Díjazták a Legyünk kreatívak hulladékból ötletpályázat nyerteseit

A hulladék érték, el kell érni, hogy minden hasznosítható termék visszakerüljön a gazdaságba – hangsúlyozta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a Legyünk kreatívak hulladékból ötletpályázat díjátadóján pénteken Budapesten.

Forrás: Shutterstock

Az ötletpályázatot a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából áprilisban írta ki az ITM, célja az volt, hogy díjazzák a haszontalannak tűnő, kidobásra szánt termékek újrahasznosítását, azok kreatív felhasználását mondta.

Hozzátette,

a kiírással arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a hulladékoknak van második élete, az anyagok, tárgyak életre kelhetnek egy másik eszközben.

A júniusi jelentkezési határidőig 39 pályamű érkezett. A zsűri döntése alapján négy nyertest hirdettek, az első helyezett elektronikai hulladékok felhasználásával készített mandzsettagombokat ismertette az államtitkár.

Díjazták emellett a fémhulladékból, zártszerelvényekből és famaradványokból készült órával, a textilhulladékból készített használati tárgyakkal, valamint a papírhulladékból kialakított gyümölcsöstállal pályázó jelentkezőket.

Boros Anita emlékeztetett, hogy az ITM intenzíven foglalkozik a körforgásos gazdaságra történő átállással, főként azokkal a kérdéskörökkel, amelyek a termékek életciklusának meghosszabbítását támogatják.

Magyarországon az ipari termelés jelentős növekedése ellenére csökken a hulladék mennyisége, 2012 óta mintegy 18 millió tonna keletkezik évente.

Ennek döntő többségét az építési-bontási hulladékok teszik ki, ezt követi a települési kommunális hulladék ismertette, megjegyezve, hogy az elmúlt 5-6 évben jelentős előrelépés történt az újrahasznosításban.

A tárca célja, hogy hosszú távon a különböző típusú hulladékok ne a lerakókba kerüljenek, hanem szétválogatva újrahasznosítsák azokat fejtette ki az államtitkár.

Az ötletpályázatról szólva elmondta, az ITM tervei szerint az országban több helyen is bemutatják a nyertes pályaműveket, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kreatív újrahasznosítás lehetőségeire.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában