Járvány

2020.07.13. 08:11

Már a járvány előtt mérséklődtek a lakásárak

Hosszú, több mint ötéves folyamat tört meg azzal, hogy az év elejére csökkentek a lakásárak 2019 első negyedévéhez viszonyítva. Bár a nagyarányú áremelkedés fékeződése már régebben elkezdődött, de a mostani csökkenésben még nincs benne a járványhelyzet időszaka. Ahogy eddig, úgy most is Budapest szerepe a meghatározó a változásban.

Budapest, 2011. november 28. Eladó lakást hirdetõ felirat a XIII. kerületi Hollán Ernõ utcában. A következõ 12 hónapra romlottak az ingatlanpiaci kilátások. A GKI Gazdaságkutató Zrt. októberi budapesti ingatlanpiaci hangulati indexe az elõzõ, júliusihoz képest 10,8 ponttal 92 pontra esett, de 8,2 ponttal magasabb a 2009. júliusi mélyponthoz képest. A lakóingatlanok esetében országosan 1,5 százalékos csökkenést, az iroda tekintetében 0,5 százalékos emelkedést, az üzlethelyiségek esetén 1 százalékos csökkenést prognosztizálnak. A fõvárosban az új lakások ára 1,5, a használt lakásoké 2,9, a panellakásoké 3,5-4, a családi házaké pedig 3 százalékkal csökkenhet a várakozások szerint. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

A Magyar Nemzet arról ír, hogy érdekes változást mutat az európai ­uniós országok lakásárainak alakulása. Míg hazánkban az Eurostat adatai szerint 2014 elejétől 2019 júniusáig folyamatos volt a drágulás, sőt az áremelkedés nagy arányával Magyarország sokszor az élbolyban szerepelt a vizsgált országok között, a legfrissebb adatok szerint az utolsó helyre csúsztunk vissza.

Nézőpont kérdése persze, hogy a 2020 első negyedévében éves összevetésben mért 5,4 százalékos, inflációval korrigált módon kimutatott reálárcsökkenést miként értelmezzük.

Hiszen régóta témát szolgáltatott a lakások – főként Budapesten tapasztalt – nagymértékű drágulása. A Magyar Nemzeti Bank már két éve jelezte, hogy az erős drágulás révén jelentősen megnőtt a fővárosban a túlértékeltség kockázata. Becslésük szerint tavaly az első negyedévben az egyensúlyi szintet mintegy 15 százalékkal haladták meg a budapesti lakásárak.

Az OTP Ingatlanpontnak az Eurostat-adatokat értékelő elemzése szerint az árcsökkenés, illetve az árváltozás irányának hirtelen változása meglepetésként érte az elemzők nagy részét.

„Bár a negyedéves változást mutató index már 2019 harmadik negyedévében negatívba váltott, előtte 22 negyedéven át tartott a folyamatos drágulás, Európában a harmadik leghosszabb ideje. Az éves szintű változást mutató indexben pedig fél évvel ezelőttig, öt negyedéven át elsők voltunk. Volt tehát jele a lassulásnak, ám az, hogy a 27 ország között már idén év elején a sereghajtók lettünk az árnövekedésben, igencsak váratlan” – magyarázta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábbi évek gyors ütemű drágulása révén a 2015-ös szinthez viszonyítva a 2020. első negyedévi magyarországi árszint csaknem 45 százalékkal magasabb, ami még mindig a legnagyobb növekmény ebben az időszakban ­Európában.

Valkó Dávid szerint izgalmas időszak előtt állunk, mivel az ármozgás trendszerűvé csak több negyedév azonos irányba mutató változása után válik.

A jelenlegi látványos, már 2019-ben kezdődő és elsősorban Budapestet sújtó forgalomcsökkenés meghatározó az országos átlagárak alakulásában is.

Ezekben az adatokban ugyanakkor még nem mutathatók ki a járványhelyzet okozta piaci változások. Az árak alakulásáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre erről az időszakról, ám abban a legtöbb hozzáértő egyetért, hogy bizonyos mértékben tovább csökkenhettek a lakásárak.

Egyedülálló mérséklődés

A koronavírus-járvány előtti időszaknak számító első negyedévben Luxemburgban és Észtországban tíz százalékot meghaladó lakásár-növekedést mért az unió statisztikai hivatala éves összevetésben. A vizsgált 27 ország túlnyomó többségében 4–10 százalékkal drágultak a lakóingatlanok ebben az időszakban. Hazánkon kívül számottevő csökkenés sehol nem történt: Írországban mutattak még ki minimális, inkább stagnálásnak megfelelő csökkenést, Cipruson pedig nem változtak az árak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában