vidékfejlesztési program

2020.08.09. 12:00

Innovatív és környezetbarát technológiák a vidék és az agrárium fejlesztésére

A Vidékfejlesztési program (VP) támogatásai komoly lehetőséget jelentenek mindazoknak, akik elkötelezettek a magyar vidék megmaradása és a magyar agrárium fejlesztése iránt – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter Szakmáron, a Kistény major fejlesztéseinek projektátadóján.

Elmondta:

a vidéki életformában rejlő tradíció az egyik legfontosabb értékünk, amelynek megtartó erejére építünk akkor is, amikor gazdaságfejlesztési programjainkat nemcsak a vidéki agrárvállalkozások, hanem a vidéken élő családok megerősítésének szolgálatába állítjuk.

A tárcavezető szerint a VP-nek köszönhetően a major értékteremtő, több lábon álló beruházást hozhatott létre – írja a Magyar Nemzet.

A támogatást három, egymásra épülő projekt kapta – állattartó telep fejlesztése, öntözésfejlesztés, falusi szálláshely kialakítása és fejlesztése –, amelyek önmagukban is jelentősek. A beruházás összértéke 190 millió forint, ebből 80 millió forint a VP-ből nyújtott támogatás és 110 millió forint az önrész. A miniszter kiemelte, hogy

a fejlesztések hozzáadott értékét az innovatív és környezetbarát technológiák adják, hiszen a támogatás kiterjed az állattartó telepek létesítményeinek és technológiáinak korszerűsítésére is.

Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy a VP másik nagy területe az öntözésfejlesztés, az öntözéses gazdálkodás támogatása.

„A cél a hatékony mezőgazdasági öntözés feltételeinek megteremtése, ezzel párhuzamosan pedig az öntözött területek arányának fokozatos növelése. Ezért

a kormány 2020-tól 2030-ig évente 17 milliárd forintnyi, azaz összesen 170 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít az öntözéshez kapcsolódó vízkeresleti és vízkínálati oldal fejlesztéseire”

– emlékeztetett. Hozzátette: a parlament tavaly elfogadta az öntözéses gazdálkodásról szóló törvényt is, amellyel nemcsak keretet kapott az öntözésfejlesztési program, de az öntözött területek növeléséhez szükséges intézkedések szabályozási rendszere is formába került.

Az agrárminiszter jelezte, hogy a VP-ben már olyan öntözési közösségek is támogatáshoz juthatnak, amelyek meglévő öntözőrendszereik üzemeltetését, fejlesztését vállalják. A jelenleg is elérhető pályázatban nagyobb támogatást kaphatnak a közösségi elismeréssel rendelkező gazdálkodók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában