digitális képzés

2020.08.26. 16:36

Online platform segíti a délvidéki kezdő vállalkozókat

A jelen és a jövő a fiatalokon keresztül valósítható meg, rajtuk keresztül lehet nemzetpolitikát indítani – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár Szabadkán.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Vállalkozz, Vajdaság! elnevezésű online képzési program szerdai bemutatóján hangsúlyozta: a jelen és a jövő a fiatalokon keresztül valósítható meg, rajtuk keresztül lehet nemzetpolitikát indítani.

A programot a Kárpát-medencében elsőként a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programját kezelő Prosperitati Alapítvány a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának 6 millió forintos támogatásával indította.

Potápi Árpád János a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a vajdasági régió a kilencvenes években a határon túli magyarlakta területek közül a legnehezebb helyzetben volt. „Ebből a válságból kellett megkeresni a kiutat, meg kellett mutatni az itt élőknek, hogyan és miért maradjanak itthon és hogyan boldoguljanak” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: ez a vajdasági magyarságnak sikerült, amit segített a politikai intézményrendszer megerősítése.

Az erős vajdasági magyar politikának köszönhetően valósult meg a Magyarország és Szerbia közötti történelmi megbékélés, illetve a két ország, a két kormány közötti jó kapcsolat. Ezen az úton óriási szerepe volt és van a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) és elnökének, Pásztor Istvánnak – hangsúlyozta a nemzetpolitikai államtitkár, majd gratulált a VMSZ választási sikeréhez. Mint mondta,

a VMSZ példát mutatott az egész magyar nemzetnek összefogásból, és ezt a példát az egész Kárpát-medence követheti.

A szerdán indított programról szólva Potápi Árpád János kiemelte, hogy a Vállalkozz, Vajdaság! a fiatalokat és a kezdő vállalkozásokat szólítja meg, célja pedig az, hogy azok, akik vállalkozást indítanak, tisztában legyenek a rájuk váró feladatokkal és nehézségekkel.

Potápi Árpád János közölte: a járványhelyzet ellenére a magyar kormány programjai nem fejeződtek be, a nemzeti összetartozás éve a nemzeti szolidaritás éve is lehet, a cél az, hogy ne essenek szét a nemzetrészek, hanem megerősödve zárják ezt az évet.

A vajdasági magyarság erős közösség

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, annak ellenére, hogy a magyar kormányt és a magyar költségvetést is megviseli a koronavírus-járvány, mégis folyamatos volt a támogatás, amelyet Magyarország biztosított a vajdasági magyarság számára.

Leszögezte, az idei év az erős közösségek éve.

A vajdasági magyarság a választásokon megmutatta, hogy erős közösség, mert lehet, hogy számában csökkent, de elkötelezettségben, szándékban, ragaszkodásban előbbre tart, mint korábban

- tette hozzá, arra utalva, hogy a VMSZ történelmi sikert ért el az önkormányzati, vajdasági és parlamenti választásokon.

A VMSZ elnöke kitért arra, hogy a vajdasági vállalkozói réteg is egymásra talált a gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően, a vállalatok kapcsolatba lépnek egymással, és segítik egymás működését, ennek pedig nemcsak gazdasági, hanem társadalmi következményei is vannak.

A most indult vállalkozásfejlesztési platform a vállalkozás működtetése során felmerülő problémák modellezésével készíti fel a kezdő vállalkozókat az előttük álló feladatokra. A programban internetes regisztrációt követően bárki részt vehet. A képzési platformot vajdasági szakemberek bevonásával a helyi Pro Scientia Naturae Alapítvány dolgozta ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában