Növekedés

2020.09.19. 19:18

Jelentősen fejlődött a hazai baromfiágazat

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán szombaton Izsákon.

Forrás: Shutterstock

Feldman Zsolt kifejtette: az elmúlt 10 évben 65 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelése, a baromfihús pedig lényegében Magyarország harmadik legfontosabb exportcikkévé, és a járványok okozta hullámzás ellenére piacilag az egyik legperspektivikusabb termékévé vált. Az agráriumban dolgozók nemcsak a termelésben vesznek részt, hanem a feldolgozásban és a takarmányiparban is, illetve minden olyan a mezőgazdasághoz kapcsolódó szektorban, amely friss és biztonságos élelmiszert állít elő mindenki számára. Egyrészt annak a 10 millió magyarnak, akik itthon fogyasztanak, másrészt a külföldi piacok több millió vásárlójának emlékeztetett az államtitkár.

A jó szakembereknek, a jó genetikai potenciálnak, a jó fajtaszerkezetnek és a jó takarmányozási háttérnek köszönhetően minden adott a jó minőségű baromfihús előállításához, ezért az ágazatban a következő időszakban ötszázalékos termelésnövekedés várható fogalmazott.

Ennek megvalósulásához azonban fejlesztések szükségesek, tőkét és pénzt kell beletenni a szektorba, amihez a kormány partner. A mostani közös agrárpolitika ciklusában már több mint 730 milliárd forint összegű beruházási támogatást ítéltek meg, amelyből 30 milliárd forintot 200 vállalkozás baromfitartó telepek fejlesztésére, megújítására fordíthatott mondta.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy a piac hullámzása természetes, a koronavírus-járvány hatással volt a baromfiszektorra is, ebben pedig gyógyírt jelenthetett, hogy a mezőgazdasági termelők 25 milliárd forint összegű válságkezelő csomagjából 3 milliárd forintot kifejezetten baromfitartó vállalkozások számára különítettek el. A keretből már több mint 1600 olyan baromfitartó vállalkozás jutott segítséghez, amelyeknek az elmúlt időszakban nehézségei adódtak hangsúlyozta az államtitkár.

Lezsák Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: Izsák az elmúlt években egy olyan lendületes fejlődési pályára került, amelynek jó példája az Innosped Kft. a vidékfejlesztési program pályázati támogatásából megvalósuló mostani beruházás. A vállalkozás nemcsak jó minőségű élelmiszert biztosít, hanem munkahelyet teremt, és növeli a város bevételeit is. Hangsúlyozta: minden az Innosped Kft.-hez hasonló fejlesztésbe, beruházásba fogó vállalkozás számíthat a kormány segítségére.

Péli Dénes, az Innosped Kft. ügyvezetője elmondta: a baromfitartó telep 500 millió forint támogatási összegből, 250 millió forint hitelből és 110 millió forint önerőből készült el. A három, egyenként 1200 négyzetméteres, együtt 70 ezer baromfi hízlalására alkalmas épületet a legkorszerűbb automata etető-, itató-, valamint fűtés- és hűtéstechnológia rendszerekkel szerelték fel. Működés során a telep éves szinten 420 ezer baromfi tartását teszi lehetővé mondta.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában