javulás látható

2020.09.02. 06:27

Megroppant a készházak piaca az áfaemelés miatt

A szövetség tagjai a piac egészére jellemző visszaesés dupláját, több mint 40 százalékos forgalomcsökkenést jeleztek.

Többéves növekedési pályáról rántotta le a készházszektort az idei áfaemelés, 20 százalékkal kevesebb könnyűszerkezetes lakóépület talál vevőre – írta a Világgazdaság szerdai számában.

Kárpáti József, az ÉVOSZ – Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetségének (Makész) elnöke a lapnak elmondta, hogy a készházpiacon jellemzően a 30-40 millió forintos kategória vezet, ahol az idén az áfaemelés, valamint az anyagárak és a bérköltségek növekedése miatt 6-8 millió forinttal drágult a beruházás.

Hozzátette, hogy a drágulás nyomán alapvetően módosult a vásárlók által kért kivitelezési fokozat is: tavaly még a kereslet 90 százalékát a kulcsrakészre kivitelezett épületek adták, idén viszont már csak minden harmadik-negyedik vevő igényli a csaknem teljesen kész állapotú házat, a többség saját erőből, rokonokkal, ismerősökkel vagy számla – és így garancia – nélkül dolgozó kivitelezőkkel építi tovább az otthonát.

A szövetség tagjai a piac egészére jellemző visszaesés dupláját, több mint 40 százalékos forgalomcsökkenést jeleztek, miután 2018-ban 322, tavaly 379, idén viszont mindössze 225 épületet adtak át. A csökkenés szinte kizárólag az alsó-közép árkategóriában látszik, a prémiumszegmensben egyáltalán nem. Az utóbbi hetekben azonban már éledezni kezdett a piac, és a korábbinál többen kezdtek bővítésben gondolkozni, amire a CSOK is lehetőséget kínál – írta a Világgazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában