bizalom

2020.11.03. 11:43

Átlépte az 5000 milliárd forintot a MÁP+ állománya

Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.

A miniszter közölte: az elmúlt hetek országgyűlési vitáiban a baloldal részéről kritikák érték az adósságkezelő politikát is.

A legjobb cáfolat a gyakorlat, ez pedig azt mutatja, hogy az emberek válság idején is bíznak az állampapírokban.

A mostani válsághelyzet megmutatta, nagy előny, hogy Magyarország a saját lábán áll, támaszkodhat saját pénzügyi erejére – tette hozzá.

Varga Mihály szerint az országnak biztonságosabb, ha az államadósság minél kisebb része van devizában, illetve külföldiek kezében.

„Ezért 2010 óta a felére csökkentettük ezeket, a devizaarány 53-ról 22 százalékra, a külföldi kézben lévő adósság aránya pedig 65-ről 34 százalékra javult.”

Ezzel párhuzamosan a lakosság szerepvállalása folyamatosan erősödött. Ma már az államadósság egynegyedét a magyar emberek finanszírozzák, szemben a 2010-es 3 százalékkal. „Így feleannyit fizetünk kamatkiadásokra, mint tíz évvel ezelőtt. És végül, az a kamat, amelyet a költségvetés kifizet nem külföldre, hanem a magyar emberekhez kerül, így visszajut a magyar gazdaság vérkeringésébe” – fűzte hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta: a MÁP+ egy olyan befektetési forma, amellyel az egész ország jól jár. Az embereknek adómentes, öt év alatt több mint 27 százalék kamatot fizető befektetést jelent, míg az államnak stabil, kiszámítható finanszírozást nyújt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában