javították

2020.11.26. 11:42

Már elkészült a módosító javaslat a családi gazdaságokról szóló törvényhez

A jogszabályt az államfő észrevételei alapján módosítja az Országgyűlés, így semmi akadálya nincs annak, hogy 2021 január elsején hatályba lépjen.

Mint ismert, Áder János államfő megfontolásra visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt az Országgyűlésnek szerdán. A köztársasági elnök az adatkezelési szabályokkal kapcsolatban fogalmazott meg észrevételeket és azt is sérelmezte, hogy az előterjesztést előzetesen nem véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Erre reagálva Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke ma jelezte, hogy

„az államfő által az adatkezeléssel kapcsolatban megfogalmazott észrevételeket az Országgyűlés orvosolni fogja, az ezeket rendező módosító javaslat már el is készült„. Hozzátette: így semmi sem veszélyezteti a családi gazdaságokról szóló törvény 2021. január 1-jei hatálybalépését.

Áder János szerdai levelében kifejtette: az információszabadságról szóló törvény értelmében a NAIH véleményezi az adatkezelést érintő jogszabályokat, a többi között a személyes adatok védelméhez való jog érvényesülése érdekében.

Áder János azt is megállapította, hogy a törvény sem az őstermelői, sem a családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartását illetően nem tartalmazza az adatkezelés célját, holott az infotörvény ezt is előírja.

Az államfő emellett megállapította, hogy a jogszabály nyilvános közzétételt ír elő olyan adatokra, amelyek az infotörvény értelmében speciális védelmet élveznek, így nem nyilvánosak, nem tehetők közzé. Ilyenek a családi és utónév, a születési családi és utónév, a születési hely, a születési idő valamint az anya neve.

A jogszabályt november 17-én fogadta el kétharmados többséggel az Országgyűlés. Annak értelmében egyszerűsödne a jelenlegi mezőgazdasági őstermelők, illetve családi gazdálkodók működésének jogszabályi háttere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában