Járvány

2020.12.17. 12:41

Meghosszabbítják a Széchenyi-kártya program kríziskonstrukcióit

Így a vállalkozások továbbra is akár nulla százalékos kamattal juthatnak hitelhez.

A vállalkozások igényeire tekintettel meghosszabbodnak a Széchenyi-kártya program állami támogatású, kedvezményes feltételrendszerű, alacsony kamatozású, gyorsan elérhető hitelkonstrukciói, így a vállalkozások továbbra is akár nulla százalékos kamattal juthatnak hitelhez – jelentette be csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az MTI-nek küldött közleményben ismertetik a kormány döntését, amelynek értelmében a Széchenyi-kártya program kríziskonstrukciói folyamatosan igényelhetők maradnak 2021. első fél évében is.

Idézik György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárt, aki kijelentette: „a koronavírus-járvány idején kialakult gazdasági helyzetben kiemelten támogatja a kormány a vállalkozásokat, mert ők biztosítanak munkát és megélhetést a magyarok számára. A Széchenyi-kártya program májusban bevezetett válságkonstrukcióit igénylő vállalkozások összesen közel 220 ezer főt foglalkoztatnak, és a program segítséget nyújt az érintett vállalkozásoknak a munkahelyek megtartásában és létesítésében. Ezért fontosnak tartjuk a program folytatását” – mondta.

Hozzátette, a Széchenyi-kártya program a koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági helyzetben a kormány egyik fontos gazdaságfejlesztést szolgáló eszköze, amely igazodik a vállalkozások változó finanszírozási igényeihez.

A kormány a hitelekhez változatlan mértékű állami támogatást biztosít kamat-, kezelési költség-, kezességi díjtámogatás, illetve adott konstrukció esetén egyéb költségtámogatás formájában annak érdekében, hogy a járvány elhúzódásával a hazai mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások továbbra is a finanszírozási igényeiknek megfelelő forráshoz jussanak.

Krisán László, a programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a vállalkozók visszajelzései alapján úgy látja, hogy az újonnan bevezetett konstrukciók a vállalkozói igényekre megfelelő választ nyújtanak, hiszen országosan kiemelt az érdeklődés. A mikro-, kis és közepes méretű vállalkozások kevesebb mint hét hónap alatt, közel 28 ezer hitelkérelmet nyújtottak be, összesen 874 milliárd forint hitelösszegben.

A program hitelei iránt a legnagyobb érdeklődés a mikrovállalkozások részéről érkezett, a befogadott ügyletek közel 80 százaléka kapcsolódik hozzájuk. Az igénybe vett SZKP hitelek túlnyomó része likviditási-finanszírozási célokat szolgál, de megfigyelhető a beruházások finanszírozására irányuló kérelmek emelkedő száma is. A beruházások támogatásának azért is van nagy jelentősége, mert amely vállalkozások jól időzített fejlesztésekkel növelik hatékonyságukat, győztesen tudnak kijönni a járvány okozta helyzetből – tette hozzá a vezérigazgató.

A Gazdaságvédelmi akcióterv részeként májusban vezették be az új Széchenyi-kártya folyószámlahitel plusz, a Széchenyi munkahelymegtartó hitel, a Széchenyi likviditási hitel, a Széchenyi beruházási hitel plusz és az Agrár Széchenyi-kártya plusz termékeket, melyek szeptemberben kiegészültek a Széchenyi turisztikai kártya, valamint az Agrár Széchenyi beruházási hitel plusz konstrukciókkal – emlékeztet az ITM közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában