Ország-világ

2020.12.08. 11:05

Szijjártó Péter: Magyarország támogatja az EU-török vámunió megújítását (videó)

Ez Magyarország nemzetgazdasági érdeke – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden Ankarában, miután Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel tárgyalt.

Szijjártó Péter a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Magyarország érdekelt a szabad és tisztességes szabadkereskedelemben, éppen ezért arra törekszik, hogy az Európai Unió és Törökország között a lehető legmélyebb, leghatékonyabb és legátfogóbb gazdasági és kereskedelmi együttműködés jöjjön létre. Rámutatott:

Törökországé a világ 18. legnagyobb gazdasága, és az a világos terve, hogy a világ 10 legnagyobbja közé kerüljön.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a globális gazdaság visszaesés dacára az év eddig eltelt időszakában nem csökkent a magyar-török kereskedelmi forgalom, és az év végére bőven meg fogja haladni a 3 milliárd dollárt. Hozzátette: Törökország a közép-európai energiaellátás stabilitása és biztonsága szempontjából is fontos partner, hiszen Magyarország így tudja megvalósítani a magyar gázbeszerzés diverzifikálását és ezáltal biztonságosabbá tételét.

Magyarország már építi azt a 15 kilométeres csővezetéket, amely összeköti a magyar-szerb határt a magyar nemzeti rendszerrel, így 2021 októberétől déli irányból Törökországon keresztül megnyílik a fizikai lehetőség annak, hogy Magyarország Kaszpi-tengeri gázt is vásárolhasson.

Szijjártó Péter több olyan intézkedésről számolt be a sajtótájékoztatón, amelyek tovább segítik és fejlesztik a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat.

Közölte: a magyar Eximbank 100 millió dolláros hitelkeretet hozott létre a magyar-török vállalati együttműködés finanszírozása érdekében. Szijjártó Péter egyúttal üdvözölte, hogy az egyik legjelentősebb török bank, a VakifBank Magyarországon is megjelenik és fiókot nyit.

A világ egyik legnagyobb légi áruszállító cége, a Turkish Airlines Cargo úgy döntött, hogy heti háromról négyre emeli a Budapest-Isztambul járatok számát, és Budapestre hozta a kelet-európai központját is

- közölte.

A külgazdasági és külügyminiszter végül beszámolt arról is, hogy megállapodtak a közlekedési-szállítási engedélyek számában, valamint a kamionok várakozási idejének csökkentésében is, ami a kétoldalú kereskedelmi forgalom kiszámíthatóbbá válását hozza el.

Szijjártó Péter és Mustafa Varank a sajtótájékoztató végén aláírta a magyar-török gazdasági vegyesbizottság 7. ülésének jegyzőkönyvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában