január 12-étől

2021.01.04. 13:00

Az Egyesült Államok új vámmal sújtja a francia és a német borokat

Az amerikai kormányzat új vámmal sújtja a francia és a német borokat. A vám mértéke 25 százalék lesz, az intézkedés január 12-én lép életbe.

Az intézkedés keretében az Egyesült Államok először vet ki vámot a 14 százaléknál magasabb szesztartalmú borokra a két ország esetében.

Washington két éve októberben vámmal sújtották a 14 százaléknál alacsonyabb szesztartalmú borokat, az ennél magasabb szesztartalmúak esetében azonban maradt a nulla százalékos vám. Ez utóbbiak iránt azóta jelentősen megnőtt a kereslet az Egyesült Államokban.

Az amerikai kormányzat 2019 októberében vezetett be büntetővámokat európai termékekre, többek között borokra és sajtokra 7,5 milliárd dollár értékben. Az intézkedést a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jóváhagyásával hozta meg Washington, miután a nemzetközi szervezet kimondta, hogy évi 7,5 milliárd dollár kárt okoztak az Egyesült Államoknak az Airbus európai repülőgépgyártónak kölcsönök formájában nyújtott, tiltott uniós támogatások.

A WTO állásfoglalása szerint ez a döntés lehetővé teszi, hogy az amerikai kormányzat azonos, 7,5 milliárd dollár értékben büntetővámokat vessen ki európai árucikkekre.

A 2019. évi intézkedésnek érezhető hatása volt, a tavalyi első öt hónapban az amerikai borimport Franciaországból éves szinten 54 százalékkal, Németországból pedig 42 százalékkal zuhant.

Borítókép: illusztráció

Címkék#vám#bőr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában