közteherviselés

2021.01.30. 13:20

Megduplázódtak az áfabefizetések

Egyre inkább a fogyasztást terhelő adókra támaszkodik az államkassza, miközben az elmúlt évtized adópolitikájának eredményeként a munkavállalóknak egyre kevesebb levonással kell szembesülniük.

Jelentős átrendeződés zajlott az adórendszerben az elmúlt tíz évben: a jövedelemadók helyett a forgalmi típusú közterhekre helyeződött a hangsúly – mondta a Világgazdaságnak Jalsovszky Pál, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda jogásza. A legnagyobb állami közterhek közül az áfabefizetések 2010 óta csaknem megduplázódtak, miközben az szja-bevételek jóval kisebb arányban emelkedtek.

Míg egy évtizede az áfabevételekből 2300 milliárd forint érkezett az államkasszába, ez az összeg 2019-ben már 4500 milliárd forintra növekedett.

A kormány 2010-ben nem titkoltan azzal a céllal indította el az adóreformot, hogy a munkát terhelő adókról és járulékokról a fogyasztási típusú bevételekre helyezze át a hangsúlyt. Az egykulcsos szja 2011-es bevezetése csaknem 400 milliárd forinttal csökkentette az adóbevételeket 2011-ben, időközben pedig további 1 százalékkal lett kisebb az adókulcs. A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményes helyzetbe hozása után legutóbb a 25 év alatti munkavállalók esetében döntött úgy a kabinet, hogy teljes jövedelemadó-mentességet biztosít számukra, ami mintegy 130-150 milliárd forint kiesést jelenthet jövőre a költségvetésnek.

Jalsovszky Pál szerint az adórendszeren belüli hangsúlyeltolódást mutatja, hogy a 27 százalékkal az EU-ban a legmagasabb áfakulcsot vezette be Magyarország, ezzel szemben

a 9 százalékos TAO-kulcs a legalacsonyabb, a 15 százalékos, egysávos szja-kulcs pedig az egyik legkisebb az Európai Unióban.

A szakértő azzal indokolta az átrendeződést, hogy az áfát a fogyasztó a termék árában automatikusan megfizeti anélkül, hogy realizálná, mennyi adót fizet. Ezzel szemben az szja-t közvetlenül a fizetésből vonják le, ami fájdalmasabb a munkavállalónak. Ugyanígy fontos az is, hogy könnyebb az áfát beszedni, hiszen azt az értékesítő automatikusan beszedi a vevőjétől. Ráadásul – hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda jogásza – az állam komolyan vette az áfa behajtását. Ezt szolgálta az EKÁER-rendszer, a pénztárgépek bekötése a NAV-hoz, valamint az online adatszolgáltatás a számlákról. Ezeken felül a NAV informatikai rendszere is nagy változáson ment keresztül azért, hogy az így bejövő gigaadatokat kezelni tudja, ami egyúttal lehetővé teszi a látható és nagy tételű áfacsalások kiszűrését.

Ennek is köszönhető, hogy az adóék lényegesen csökkent az elmúlt években. A 2000-es években rendre 53-54 százalék volt a mértéke, 2020 júliusában 43 százalékig csökkent. Annak ellenére, hogy a tb-járulékok mérséklődnek, uniós összehasonlításban még mindig magasak, ezért a munkabérköltségek szempontjából az átlag felett vagyunk az EU-ban – figyelmeztetett Jalsovszky Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában