Járvány

2021.02.28. 08:01

A vadászok is megérezték a járvány és a tilalmak következményeit

A határforgalom szigorítása miatt 2020-ban közel 70 százalékkal kevesebb vendégvadász érkezett hazánkba.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az elsők között érintették tavaly tavasszal a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások a vadászatot – írja a Magyar Nemzet.

A határforgalom szigorítása miatt 68 százalékkal kevesebb külföldi vadász érkezett magyarországi vendégvadászatra – foglalta össze a február utolsó napján záruló vadászati szezon előzetes tapasztalatait Jámbor László. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnöke kifejtette:

a tavaszi korlátozások még nem okoztak jelentős változásokat,

mivel sok külföldi augusztusra ütemezte át a korábbra tervezett vadászatokat, emellett a belföldi vendégvadászok aránya is növekedett.

Ősszel már nagyobb gondot okozott a járvány miatti tilalom, ami ráadásul egybeesett a gímszarvasvadászat idejével

– emelte ki az elnök.

A bőgéskor nem voltak tisztázottak a határátlépési szabályok, és bár a vadászkamara számos lépést tett, hogy gazdasági tevékenységnek minősüljön a vendégvadászat, végül ezt nem sikerült elérni, így

csak korlátozottan jöhettek be vadászok az országba. Ezt követően pedig a társas vadászatok, a vaddisznóhajtásokban, a terelővadászatokban és az apróvadvadászatokban is jelentős volt a külföldiek számának csökkenése.

A korlátozások a vadásztársadalom kötelezettségeire is kihatottak, mivel a vadászatra jogosultak nem voltak képesek teljesíteni a mennyiségi kilövési terveket sem. Ennek következményeként félő, hogy a mezőgazdasági vadkár a szokásosnál jóval nagyobb mértékű lehetett, ami a vadásztársaságoknak jelentős kiadást okozhat.

Jámbor László
Fotó: Országos Magyar Vadászkamara

Jámbor László arra is rámutatott, az afrikai sertéspestisjárvány miatt átmenetileg valamelyest mérséklődött a vadgazdálkodók kára. Ennek oka, hogy

az állam pénzügyi támogatással segítette, segíti a vaddisznóállomány apasztását. Ez a támogatás pedig kompenzálta valamelyest a gímszezon és a fizető társas vadászatok elmaradását.

A kamara vezetője rámutatott, hogy a külföldi tapasztalatok alapján sajnos hosszú távon együtt kell élni a sertéspestissel.

A vadászkamara teljes mértékben támogatja, hogy az Európai Unió által előírt vaddisznólétszám-gyérítési tervet minden tagállam bevezesse, mivel az afrikai sertéspestist megállítani, a terjedését korlátozni úgy lehet, ha jelentősen csökken az állománysűrűség.

Jámbor László kiemelte: a legutóbbi vadászatitörvény-módosítás egyik legkedvezőbb változása a vadkárral kapcsolatos jogszabály-módosítás. A szakember úgy látja,

a károk megelőzésére kell a legnagyobb hangsúlyt helyezni, de meg kell teremteni a már bekövetkezett vadkár korrekt értékelésének feltételeit is.

Korábban rendre nagy vita volt a gazdálkodók és a vadgazdálkodók közt arról, hogy kinek mit kell kifizetnie.

Ezért a vadászkamara a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen egyelőre nem kötelező protokollt hozott létre a károk megállapításához. Cél, hogy az ajánlások mielőbb kötelezővé váljanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában